Ehrling: Telia försöker bättra sig

Telia Sonera försöker bättra sig i antikorruptions- och människorättsfrågor, försäkrade styrelseordförande Marie Ehrling efter sitt möte med riksdagens näringsutskott i dag sedan det framkommit att bolaget i fjol förhandlat om ett maffiaupplägg.

Ekonomi, näringsliv & finans2013-06-04 17:18

Att lämna diktaturer där befolkningen övervakas är däremot inte aktuellt.

- Att lämna länder är en svår frågeställning som också kan ha konsekvenser för mänskliga rättigheter i det landet. Som vi ser vår sits just nu på Telia Sonera tror vi att det bästa vi kan göra är att verka och stanna i de länder där vi är.

Någon möjlighet att omförhandla de licensavtal som möjliggör oinskränkt övervakning ser hon dock inte. Man får försöka förändra det man kan själv och tillsammans i branschen, anser hon. Ett konkret exempel är hur Telia hanterar förfrågningar från myndigheter om att släcka ned delar av ett nät.

- Vi har numera helt andra processer för det, de besluten tar man inte lokalt utan längre upp i företaget.

Ehrling sade sig inte veta om det stämde att Telia lade ett bud om beskyddarpengar i Uzbekistan, såsom rapporterades i SVT:s Uppdrag granskning.

- Det här är någonting som har påståtts i tv-programmet.

Hon svarade inte på om hon har något tvivel på att diktatorsdottern Gulnara Karimova står bakom Telias partner i landet.

- Jag har ingen uppfattning om det i dag, sade Ehrling som vill låta rättsprocessen ha sin gång innan hon drar slutsatser om hur Telia ska agera framöver i det fallet.

När förre vd Lars Nyberg i höstas utfrågades i utskottet var ledamöterna starkt kritiska. Nu var de betydligt mer positiva.

- Jag tycker det var en väldigt bra diskussion och jag fick intrycket att Marie Ehrling tar väldigt allvarligt på de här frågorna, sade vice ordföranden Jonas Eriksson (MP) efteråt.

- Men hon beskriver samtidigt att det är en stor utmaning att, i den situation Telia Sonera befinner sig, att gå vidare och göra någonting åt de här odemokratiska ländernas övervakning av medborgare och komma till rätta med företagskultur och korruptionssvårigheter i forna Sovjetstater.

Även Eva Flyborg (FP) och ordförande Mats Odell (KD) var nöjda med informationen.

- Det är inte slut nu men man kan hoppas att det är en bra början. Sen återstår tiotusenkronorsfrågan om man kan ha statliga företag som agerar på sådana här marknader, för man kan agera lagligt men olämpligt. Och mitt svar är att vi inte ska ha det, sade Flyborg.

Uppdrag granskning rapporterade för två veckor sedan att Telia hade förhandlat om diktatorsdottern Gulnara Karimovas tjänster för att beskyddas från myndigheter i Uzbekistan. Enligt vd Per-Arne Blomquist avböjde företaget och avfärdade att man förhandlat direkt med Karimova. Han dementerade dock inte att Telia lade ett bud för beskyddet.

Det framgick också att företaget fortfarande låter forna Sovjetstaters säkerhetstjänster bedriva oinskränkt övervakning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!