Ledande kockar som Jacob Holmström på Gastrologik i Stockholm, Daniel Roos, som gjort Nobelfestens desserter de senaste åren och Titti Qvarnström lovordar nu allåkerbäret.
– Nu vill vi driva på utvecklingen för att bättre kunna svara upp mot den stora efterfrågan som finns, säger Salvador Solsona, bärodlare i Boden.
Därför bildas nu en producentförening för allåkerbärsodlarna i Norrbotten och Västerbotten. Enligt Salvador Solsona ska producentföreningen skapa förutsättningar för att tala med en röst, sprida intresset för odlingen, utveckla förbättrade odlingsmetoder samt ta fram en enhetlig och proffsig marknadskommunikation kring allåkerbären.
– Det är viktigt att förstå att det inte bara är bären som har ett värde, utan även att bärens kan förädlas, till exempel till örtte, saft och likör med mera, säger Mikael Kivijärvi, vd på Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.
Kivijärvi lyfter också en annan aspekt på allåkerbärsodlingen:
– För den som vill börja med lantbruk men inte fötts in i det är instegskostnaden för till exempel mjölkproduktion väldigt stor. Men bär- och grönsaksodling ger hög avkastning på en liten yta.
Producentföreningen har också beslutat att ansöka om att allåkerbäret ska få Skyddad Ursprungsbeteckning enligt EU:s system för skyddade beteckningar. I Sverige är det bara tre produkter som har detta skydd – Kalix löjrom, Upplandskubb och Hånnlamb.
Elin Olsson Affärsliv 24