Efter chocken: nästan alla har fått ett nytt jobb

– De flesta har nytt jobb, men väldigt många pendlar, säger Olle Norberg, näringslivsstrateg i Robertsfors kommun.

Foto: Foto: Lars Andersson

Ekonomi, näringsliv & finans2016-09-19 07:20

– De flesta har nytt jobb, men väldigt många pendlar, säger Olle Norberg, näringslivsstrateg i Robertsfors kommun.

April 2014. Ett chockbesked. Moderbolaget Element Six SA vill lägga ned Element Six fabrik i Robertsfors och flytta produktionen till Irland och Sydafrika. Nästan 180 personer ska förlora jobbet.

Antalet öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd var då 197 stycken i Robertsfors kommun.

Den 1 januari 2016 hade siffran ökat till 274 personer.

När augustisiffrorna för 2016 kom från arbetsförmedlingen i mitten av september för hade antalet minskat till 208 personer. Behövde anställa

När dråpslaget kom för de Element Six anställda så hade Martinsons i Bygdsiljum, tre mil från Robertsfors, behov av att anställa.

– Vi har ett läge då att vi letade efter mycket folk, så vi hade jobbsökardagar här då, berättar produktionschefen Olov Martinson.

– Det blev ett ganska stort intresse. All vår rekrytering går via Lernia. Vi har nu tagit in personal eftersom. Många hade kompetenser som vi hade nytta av, allt från maskinoperatörer till mekaniker. Några är anställda av oss, några via Lernia.

Totalt handlar det om att ett 30-tal tidigare anställda vid Element Six som nu arbetar på Martinsons.

– Vi har ett löpande behov av nyrekrytering och Robertfors finns i vårt upptagningsområde, berättar Olov Martinson. På samma fabrik

Norran träffar arbetskamraterna Lars-Åke Dannelöv, Jörgen Lyrén, Alexander Öhman och Alexander Skillerstedt på Fabrik 4 på Martinsons område i Bygdsiljum. Alla har ett förflutet på Element Six, Lars-Åke längst med 26 år och Alexander och Alexander fyra till fem år vardera.

– Jag hade redan sökt nytt jobb och var redan på väg hit då beskedet kom, berättar Dannelöv.

– Först skulle inte hela fabriken i Robertsfors stängas. När det beskedet kom blev det en chock, konstaterar Skillerstedt.

– Många blev förbannade, fortsätter Öhman.

– Jag ringde hit direkt efter jag gått ut från mötet. Jag har jobbat här tidigare, berättar Lyrén.

Nu har de jobbat på Martinsons mellan 2,5 år som mest (Dannelöv) och i drygt ett år (Skillerstedt).

– Att Martinsons sökte folk var tur i oturen. Nu har jag lagt det som var då bakom mig, berättar Skillerstedt. Erbjöd resurser

En annan som varit med på resan är Olle Norberg, sedan den 1 april i år näringslivsstrateg i Robertsfors. Han är uppvuxen i Ånäset och har bott med sin hustru i Robertsfors sedan 1981. Hon var en av de berörda och en av många som hade jobbat tiotals år på den syntetiska diamantfabriken.

– Då de aviserade nedläggningen knöt jag näven i fickan, berättar Olle som då arbetade på Västerbotten Investment Agency (Via).

Han ringde den dåvarande kommunchefen Karl-Johan Bergmark och erbjöd honom resurser både från Via och Investment Sweden. Argument för Robertsfors

Kommunen nappade. Resultatet blev en utredning som kommunledningen presenterade för koncernledningen och visade svagheten i nedläggningsbeslutet. Bland annat hade Sverige lägre energipriser och företagets koppling mot Luleå Tekniska Universitet var viktig, och annat.

– Vi hade tagit fram argument för argument.

Det räckte inte. Det definitiva nedläggningsbeslutet kom i slutet av juni 2014.

– Därefter blev jag åter uppringd av kommunchefen som undrade om jag ville jobba med framtidsfrågan. Efter tre-fyra dagar hade jag beviljats 1,5 års tjänstledighet från dåvarande arbetsgivaren Skellefteå kommun. Framåtsyftande

Arbetet kom att ske genom en rådgivande styrelse med bland annat politiker, representanter för det privata näringslivet, länsstyrelsen, med flera. Den andra gruppen med facken, arbetsförmedlingen, trygghetsrådet, Lernia och företaget Element Six fick den operativa rollen.

Norberg krävde ett framåtsyftande engagemang.

– Alla parter måste sätta sig ned vid samma bord om vi ska åstadkomma någonting på kort tid. Allt inriktades på nya jobb, omskolning, utbildningsfrågor och nyföretagande. Rekryteringsdag

Den 15 september 2015 hölls en stor rekryteringsdag, som ett resultat av satsningen.

– Vi kontaktade arbetsgivare inom pendlingsavstånd. Det blev från Teg, Umeå, till Ersmark, Skellefteå. Vi var i kontakt med 350 arbetsgivare – både offentliga och privata, berättar Norberg.

– Det blev oerhört uppskattat arrangemang. Tänk på att det fanns många som jobbat 20-30 år på Element Six och som aldrig egentligen sökt ett jobb.

Nu, hösten 2016, syns att arbetet varit framgångsrikt.

– Vi är inte riktigt tillbaka på utgångsnivån i fråga om arbetslösheten, men vi är inte långt ifrån.

September 2016. Arbetslöshetssiffrorna är nere på rikssnittet igen i Robertsfors.

Element Six är historia.

Nu heter största privata arbetsgivaren Jit-Mech och har ett 30-tal anställda.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!