Allt började med små hobbyevent för tio år sedan. I dag har verksamheten tre ben att stå på, e-handel, butik och event. ”Vi hoppas på att nå 20 miljoner i omsättning i år”, säger David Wennersdahl, Flashpoint.
Mycket börjar av en slump.
David Wennersdahl var resande säljare i fiskutrustning för tio år sedan. Han höll på och renovera huset i Åbyn, Byske. Svågern Peter Nilsson, då bosatt i USA, var hemma på besök och hjälpte till.
– Jag frågade Peter om han vill ha något betalt. Han sa: köp in ett par paintballutrustningar så har vi lite kul istället.
Det var ett startskott. Det blev mer och mer paintball för David allteftersom ryktet spred sig. Lagom till älgjakten hösten 2007 kom verkligheten i kapp.
Startade firma
– Vi hade tänkt ha ett event. Då konstaterade markägaren: Det går inte. Nu börjar ju älgjakten, berättar David.
David bestämde sig då. Han köpte in ett närliggande skogsskifte för att säkra utvecklingen av event och startade samtidigt en enskild firma för verksamheten.
– I början gav det en bra extrainkomst. Peter fixade hemsidan och dess design så att det såg bra ut på nätet.
David och sambon Anna Nilsson, Peters syster, fick barn och jobbet som resande kändes inte riktigt lika lockande längre. David valde att ta verksamheten i Åbyn, Byske, ett steg vidare. Han kompletterade arrangemangen med försäljning av paintballtillbehör.
– I november 2008 fick vi upp vår webbshop. Det tog en månad innan vi fick första kunden. Jag insåg att det var rätt dödfött att försöka sälja paintballtillbehör på vintern.
Första året blev tufft för Tactical Store, men trägen vinner. Det blev ett hårt arbete med marknadsföring på nätet. Bland annat såg de till att synas på ett antal forum, liksom Google och Blocket.
Blev trångbodda
Verksamheten växte sakta men säkert. David och Anna kände att de började bli trångbodda. Det var inte alltid lätt att ha ett lager hemma i huset. Och e-handelsshopen blev allt populärare.
Sedan är det som så ofta tillfälligheter som löste problemet.
Då man svänger in mot centrala, Åbyn, Byske, står den tidigare skolan på en höjd. Det var dystert när skolan gick i graven i december 2010, efter att ha varit friskola de fem sista åren.
Men det blev en möjlighet för bolaget Flashpoint.
– Vi flyttade in i den 2011. Då bildade vi ett aktiebolag också. Sedan dess har vi satsat hårt på företaget, säger David.
Yta att växa
Peter Nilsson instämmer:
– I och med att vi flyttade in i skolan fick vi ytor att växa.
Från början användes ena skolhuset till paintballevent.
Då gjordes också nästa komplettering, försäljning av luftvapen.
– Sedan dess känns som det som vi gått stadigt uppåt för oss.
Knivsatsning
Fastigheten som använts för paintballevent är nu en del av handelsverksamheten. I grannhuset finns i dag en fullt utbyggd butik, som växt med prylar som lockar friluftsmänniskor. Utrymme behövs. Företaget har över 15000 produkter.
Ett steg i den riktningen kom då Flashpoint köpte ett konkursbo, en knivbutik i Stockholm.
– Vi hade fått igen investeringen på en månad utan att sänka priserna.
En syskonsite Knifestore föddes.
– I dag har vi mellan 600 och 1000 besökare på den varje, som en bra dag resulterar i 20 order, säger David. På den har vi en genomsnittligt äldre kundkrets än på den andra sajten, där kunderna är yngre och gärna vill ha en dialog med oss via Facebook och liknande.
Generalagenter
Efter det första köpet av ett konkursbo har det blivit fler.
Flashpoint har dessutom blivit generalagenter för att antal varumärken och därmed också grossister.
– Vi var det redan från start då det gällde paintballgrejerna. Vi tog in till andra som också höll på med paintballspel. Nu har vi också kläder och knivar som vi står för. För att få riktigt fart måste vi nog satsa på en resande säljare eller vara på mässor. Vi planerar att ta tag i återförsäljarbiten i nästa steg, säger David.
Flashpoint har gjort en rejäl tillväxtresa, Årets omsättning kommer att hamna på mellan 18 miljoner och 20 miljoner kronor. Cirka 80 procent är nu e-handel, 17 procent butiksförsäljning och resten event. Såväl Postnord som DHL kör i dag förbi Åbyn och hämtar försändelser som en bra dag kan vara 150-200 stycken
– Mycket av vårt startkapital har kommit från event. Årets mål är 20 miljoner kronor, men om vi når hela vägen är en annan femma, säger David.
Investerar i Åbyn
Ett resultat av att det gått bra för Flashpoint är att vinster återinvesteras i byn. David har sedan 2015 ett separat bolag för fastigheterna. Där ingår skolan, fastigheten som inrymmer Åbyns förskola och fritidshem och ett hus med fyra lägenheter, som renoveras just nu.
– Det verkar finnas behov av hyreslägenheter även här, konstaterar David.