Närings- och innovationsminister Mikael Damberg var en av deltagarna vid onsdagens seminarium i Norsjö om digitalisering inom industrin. ”Det här är en stor möjlighet att växa”, sa han.
Digilyft är ett projekt som går ut på att hjälpa små och medelstora industriföretag att öka användningen av digital teknik. Vid seminariet, som arrangerades av Region Västerbotten och Norsjö kommun, träffades deltagande företag och digitaliseringscoacher för att diskutera och utbyta erfarenheter.
Coacherna Leif Renström, Hello Future, Björn Lidenmark, Real Sprint, och Ida Bodén, Sweco Society, berättade om hur de arbetar. Därefter följde ett panelsamtal där några av de deltagande företagen fick ge sin syn på hur långt de kommit och vad de tror om framtiden.
Benitha Lindgren från Swedlist i Kvarnåsen berättade att företaget ser två delar i arbetet. Resultat
– Initialt ser vi den externa nyttan kring kunden, marknaden och hur vi hittar nya vägar att nå ut. Men det kommer även att påverka oss internt, sa hon.
Ralf Signarsson, Norsjö Trä, talade om vikten av att se resultat. Det får inte bara bli en pappersprodukt:
– Det är viktigt att inte sväva ut. Det gäller att begränsa sig så att man når resultat.
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) tyckte att det var spännande att få höra om ett av pilotprojekten på plats. Han framhöll också att det inte är någon slump att Västerbotten är ett av tre pilotområden.
– Västerbotten var tidigt ute med att bygga ut ett riktigt bra bredband. Det var en klok investering och jag tror att många är avundsjuka på länet idag.
Ett extra plus var att pilotprojektet tog plats i inlandet.
– Nu växlar vi upp det här med 78 miljoner kronor i hela landet, sa Mikael Damberg. Har norrländska företag särskilt starka skäl att satsa på digitalisering?
– Ja, om man använder det rätt. Marknaden är utan gränser och geografin är mindre intressant i den digitala världen.
Lennart Enkvist
Västerbotten var tidigt ute med att bygga ut ett riktigt bra bredband. Det var en klok investering.