Det har blivit enklare att söka

Men det stora problemet är att få in ansökningen. Rädsla, skuld och hänsyn till förövaren kan göra att många inte tar steget.

Förenklat. Blanketten har reviderats och är inte lika krävande att fylla i. Foto: Jeanette Lövgren.

Förenklat. Blanketten har reviderats och är inte lika krävande att fylla i. Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren.

Ekonomi, näringsliv & finans2015-05-21 12:13

– När vi från polisen pratar med dem så har de fullt upp med annat, de kanske är chockade eller skadade. Då ett domslut kommer är risken stor att de glömt, säger polisen Anna Grönroos.

Hon avslutade i höstas del två i polisens utbildning till barnförhörsledare. Barn i misshandelssituationer är inte målsägande och kan inte ansöka om ersättningen själva. De måste lita till en vårdnadshavare, som glömmer bort det eller kanske inte vill eller vågar.

Att fylla i blanketten kan också kännas tungt.

– Många skuldbelägger sig själva och blanketten blir ett kvitto på att de inte skyddat sina barn. De kanske är rädda eller fortfarande tillsammans med förövaren.

Vanlig brottsskadeersättning betalas i första hand av förövaren, en orsak till att många väljer att inte ansöka.

– De vill inte belasta förövarens ekonomi. Men den här ersättningen betalas av brottsoffermyndigheten.

Det ligger i Barnkonventionens anda att myndigheterna är vaksamma om att barns rättigheter förs fram och följs upp, tycker hon.

Brottsoffermyndigheten utbildar just nu socialtjänsten som brukar ha kontakt med drabbade i ett senare skede än polisen.

– Det känns bra, jag hoppas på ett bra samarbete mellan oss. Det vore förstås förnämligt om advokater också kan puffa för det, men de har ingen direkt skyldighet.

Det bästa vore om en ansökan kunde skickas automatiskt till brottsoffermyndigheten efter ett domslut, tycker Anna Grönroos.

– Man ska inte underskatta värdet av ersättning, det är ett symboliskt plåster på såren och ett erkännande av vad som hänt.

De kanske är rädda eller fortfarande tillsammans med förövaren.

undefined
Förenklat. Blanketten har reviderats och är inte lika krävande att fylla i. Foto: Jeanette Lövgren.

Brottsskadeersättningen

2006 införde Sverige brottsskadeersättning för barn som bevittnat brott i nära relationer. För att kunna komma ifråga för ersättning krävs fällande dom mot en gärningsperson.

Brottsskadelagen § 9:

Brottsskadeersättning betalas till ett barn som bevittnat ett brott som varit ägnat att skada trygghet och tillit hos barnet i hans eller hennes förhållande till en närstående person. Brottsskadeersättning till barn som har bevittnat brott bestäms efter vad som är skäligt med hänsyn till hur grovt brottet är.

Fram till fem år efter domen fallit kan man ansöka om ersättningen.

Kan man bevisa att ett barn fanns på plats då ett brott i nära relationer har begåtts finns rätt till ersättning.

Barnet får inte pengar förrän de är 18 år gamla, men alla från spädbarn till 17 år och 11 månader har rätt att söka.

Västerbottens län: Ersättning till barn som bevittnat brott i nära relationer. Ersättningar och avslag sedan lagen infördes (15 november 2006):

Totalt har 24 ärenden, där barnen varit bosatta i Västerbotten, handlagts. Av dessa har 10 varit avslag och 14 bifall.

Orsaker till avslag:

Sex ärenden har avslagits på grund av att rättsprocessen fortfarande pågår (dom har ej fallit än, eller har överklagats). I de fall dom ej fallit, kan ersättning sökas igen. I två fall har det framgått av utredningen att barnen ej bevittnat brottsligheten, och ytterligare två ärenden har rört fel typ av brott (brottskategori som ej ersätts).

När det gäller Västerbotten så betalades ersättning ut första gången 2010 och då totalt med 5 000 kr. Det rörde ett ärende.

Hittills har 80 000 kronor i 14 ärenden betalats ut:

2011 30 000 kr (sex ärenden).

2012 10 000 kr (ett ärende).

2013 10 000 kr (två ärenden).

2014 25 000 kr (fyra ärenden).

Det totala anslaget för ersättning som Brottsoffermyndigheten får – alla typer av ersättning – har de senaste två åren legat på cirka 122 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!