– Det finns ett otroligt stort intresse för ekologiskt och närodlat i dag, säger Eva-Lisa Bjerhagen, Ånäset.
Det är hon som samordnat och initierat söndagens ”Mat Tur” där besökarna kunde hälsa på hos fjorton lokala matproducenter samt fyra kaféer.
Alltför lite sol och alltför mycket kyla var en utmaning för sommarens odlare. Men matturens utbud är ändå stort och varierat. Hos Eva Kristina Johansson, Kroknäs gård i Bureå, säljs ekologiska grönsaker och hemägg. Hon visar bland upp sin sparrissallad, som vuxit frodigt.
– Den är inte så vanlig här i norr, men en verklig delikatess, säger hon.
”Trevligt”
Besökarna Monica och Gösta Falk uppskattade turen.
– Det är så trevligt att få komma ut och titta. Och det känns bra att handla ekologiskt, och att veta att djuren haft det bra, säger Monica.
Ett annat stopp längs turen var Ulricebergs gård i Selet. Där visade Johan Frisk och Gunilla Blomberg upp sin fårfarm.
– Vi har haft gårdsbutiken i två år nu och visst märker vi av ett ökat intresse. Både i efterfrågan, men också i att folk talar allt mer om närodlat, säger Johan.
”Vilka sikrullar”
Margreth Vikström, som passade på att handla lammfärs, hade bara gott att säga om dagen.
– Vi kommer precis från Lundqvist café i Hökmark, det var en otrolig upplevelse att se den gamla affären. Och vilka goda sikrullar!
Eva-Lisa Bjerhagen ser gärna att evenemanget blir återkommande. Men finansiering saknas i dagsläget.
– Förhoppningen är en fortsättning, kanske via projektpengar. Även kommunen borde kunna stötta. Det här är verkligen ett område där arbetstillfällen kan skapas, säger hon.
Vill du veta mer om vilka de lokala matproducenterna är?
Här hittar du länk till en facebooksida om MatTuren 2015.
Det finns ett otroligt stort intresse för ekologiskt och närodlat i dag.