Träteknik vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå har investerar 2,2 miljoner kronor i Sveriges första träsvets.
– Målsättningen är att vi ska bli världsledande inom forskning på träsvetsning och ytmodifiering via friktion, berättar Dick Sandberg, ämnesföreträdare i Träteknik vid Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.
Träteknik vid Luleå tekniska universitet har som ambition att bli en av de ledande forskargrupperna i världen inom området träsvetsning och ytmodifiering av trä. Därför har man köpt en vibrationssvetsmaskin anpassad för trä.
– Vi ska vara en attraktiv partner i internationella forskningsprojekt, men också en naturlig partner för svensk träindustri vid en framtida industriell implementering av tekniken, säger Dick Sandberg.
Träsvetsning handlar om att sammanfoga trä utan användning av lim eller andra tillsatser.
– Studier visar att furu kan bearbetas till att bli dubbelt så hårt, som ek, säger Mojgan Vaziri, biträdande universitetslektor i Träteknik vid Luleå tekniska universitet, och som 2011 disputerade på vibrationssvetsning av trä.
Forskargruppen vid Träteknik har sedan ett antal år ett pågående internationellt samarbete med Universitetet i Bern och National School of Wood Science and Timber Engineering i Frankrike.
– Våra samarbetspartner har haft fokus på lövträslag vilket inte har en industriell betydelse i Sverige. Därför försöker vi överföra de erfarenheter som finns till våra svenska träslag, främst tall och gran, berättar Mojgan Vaziri.
Vibrationssvetsmaskinen är finansierad av Kempestiftelsen, företag inom TräCentrum Norr samt Luleå tekniska universitets labbfond.