De lanserar världsunik metod för täckning av gruvavfall

Nu finns en världsunik metod till hur ett tätskikt av morän och grönlutslam för täckning av gruvavfall ska utföras. Den baseras bland annat på försök som genomförts vid Bolidens nedlagda gruva i Näsliden.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-04-20 17:32

– Det som gör det utmanande är att blandningen måste vara exakt rätt när det packas för att tätskiktet ska fylla sin funktion. Och eftersom det är en stor yta utomhus kan förutsättningarna ändras allt eftersom arbetet pågår, berättar Magnus Filipsson, utvecklingsingenjör för gruvor/miljö hos Boliden i ett pressmeddelande.

I projektet har Boliden, Ecoloop, Luleå tekniska universitet, MTC Miljötekniskt centrum, Processum, Ramböll och Ragn-Sells ingått. Projektet har finansierats av deltagarna, samt av Norrbottens Forskningsråd, Vinnova via Vinnväxtinitiativet Framtidens Bioraffinaderi och Boliden Mineral .

– Vi har arbetat med grönlutslam under många år och ser nu stora möjligheter att grönlutslammet kommer till nytta i ytterligare ett användningsområde samtidigt som vi sparar på jordens resurser när vi kan använda ett återvunnet material, säger Pär Odén, produktchef hos Ragn-Sells.

Metoden ska i en nära framtid realiseras i full skala vid två nedlagda gruvor.

–  Den är inte en skrivbordsprodukt utan något som gruvindustrin faktiskt efterfrågar, konstaterar Gunnar Westin, FoU-ingenjör vid Processum.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!