Därför har yrkesfisket i Skellefteå kommun svårt att överleva

Medelåldern bland Skellefteås yrkesfiskare har för länge sedan passerat pensionsåldern. ”Vi skulle behöva en föryngring. Det finns fortfarande erfarna fiskare att lära sig av”, säger yrkesfiskaren Pontus Berg.

Yrkesfiskaren. Hans Söderlund fiskar i Sundsviken.

Yrkesfiskaren. Hans Söderlund fiskar i Sundsviken.

Foto: Yrkesfiskaren. Hans Söderlund fiskar i Sundsviken.

Ekonomi, näringsliv & finans2015-03-20 08:00

I dag finns nio yrkesfiskare i Skellefteå kommun som har sina fiskeplatser från Renholmen i norr till Kallviken i söder. Men ålderstrenden pekar på att yrkesfiskekulturen är på väg bort. Det är slutsatsen i undersökning av yrkesfisket som kommunen och länsstyrelsen har beställt. Medelåldern bland fiskarna är 73 år och den yngste som har licens är Pontus Berg, född 1978. Han gick länge och funderade innan han gjorde slag i saken 2013.

– Tidigare var fisket ett yrke som gick i arv och många upplever det kanske som svårt att kasta sig in i det här. Det krävs ganska stora investeringar för att nå en nivå där man kan försörja sig. Man måste ha ett stort intresse, då finns det möjligheter, säger han.

Dagliga rapporter

Åtta av yrkesfiskarna har intervjuats i undersökningen och de upplever att förutsättningarna för dem att bedriva sitt yrke allt mer begränsas och kringskärs.

– Regelverket kräver en massa intyg och dokument. Det är mycket administration kring journalföring. Har man en lite större båt måste man skicka in uppgifter dagligen till Havs- och vattenmyndigheten, säger Pontus Berg.

En sammanställning visar att det behövs ett 15-tal dokument för att kunna bedriva yrkesfiske. Det handlar, förutom licens, bland annat om tillstånd för redskap, säkerhetsutbildning, skepparexamen, jaktlicenser och radiotelefonistcertifikat.

Yrkesfiskarna upplever också en ökande sälpopulation som ett hot.

– De har varit på näten i stort sett varje gång jag är ut. Ibland är näten rensade, ibland ser jag sälar bredvid näten och de äter medan jag vittjar dem, säger Pontus Berg.

De har också problem med avsättning på grund av giftlarm och modern livsföring.

– Det ska gärna vara färdigt för stekpannan. Vi måste bli bättre på att förädla fisken. Folk måste inse att det småskaliga också är det mest hållbara fisket, säger han.

Fiskarnas lösning på problemen är att regelverket anpassas för det lokala fisket, att miljölarmen utreds och att sälskadorna begränsas.

Vad är tjusningen med jobbet?

– Det är en stor frihet och ett bra val om man som jag älskar att vara ute på havet. Så finns det också gott om fisk av alla sorter, säger Pontus Berg.

undefined
Yrkesfiskaren. Hans Söderlund fiskar i Sundsviken.
undefined
Yrkesfiskaren. Hans Söderlund fiskar i Sundsviken.
Yrkesfisket är ett kulturarv de vill bevara

- Den vanligaste fångsten är sik, strömming och lax.

- Även abborre, gädda, lake och siklöja fiskas.

- Samtliga fiskare har egen direktförsäljning.

- Några levererar till en lokal uppköpare och en säljer strömming till ett salteri i Örnsköldsvik.

- Fem av yrkesfiskarna har fiske som huvudsyssla. Två fiskar året om och resten under den isfria perioden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!