Varför fick Hilding Holmqvist uppdraget? Flera personer har hört av sig till Norran med funderingar kring bygget av det nya hotellet vid det planerade kulturhuset.
Frågorna handlar om hur processen gick till när Hilding Holmqvist fick uppdraget att bygga hotellet, om det gått till på ett juste sätt, om andra än den lokala hotellkungen har tillfrågats.
Men ett par personer uttrycker också oro över om kompetensen att bygga det premiumhotell som utlovats finns hos Hilding Holmqvist.
– Han är inte känd för att göra saker med kvalitet. Vi vill att det inte drar iväg åt fel håll, att det snålas, säger en person till Norran.
– Han är känd för att bygga Finlandsbåtar på land, säger en annan.
Men hur gick det då till när kommunen skulle välja entreprenör till det nya hotellet?
Planeringschef Lars Hedqvist har varit inblandad i processen sedan starten 2011. Även han har fått synpunkter och frågor. Enligt honom har det hela tiden varit en öppen diskussion kring bygget. Det började redan 2011 då kommunen bjöd in till en workshop med hotell- och restaurangbranschen i Skellefteå.
– Vi berättade om våra tankar och lyssnade till deras åsikter och kokade ihop dem. Vi ville ta fram ett nytt koncept som skulle passa kulturhuset och även få kringeffekter. Vi sa att vill de vara med och leka får de visa det, säger Lars Hedqvist.
Gick det ut någon formell inbjudan till potentiella entreprenörer?
– Nej, ingen formell inbjudan, men vi bjöd in till diskussion och informerade om vad som skulle hända, säger han.
Lars Hedqvists vision är att den gamla industristaden ska växla om och att tillväxt ska ske inom tjänstenäringarna och turismen. Kulturhuset med det nya hotellet blir ett nav i detta. Tanken är att kulturhuset ska rymma upp till 1 500 besökare i största salen. Det ska göra det möjligt att locka stora företag, konferenser för rikstäckande organisationer och varför inte en partikongress. Det kräver ett hotell med restaurang som matchar behovet.
– Ingen lokal aktör mäktar med det i dagsläget. Vi vände oss till fler stora kedjor och frågade hur intresset var, säger han.
Enligt Lars Hedqvist visade alla intresse.
– Men när det kom till kritan ville de alla att kommunen skulle bygga hotellet och att de skulle driva det. Som kommun ska vi inte bygga hotell, det ska branschen. Vi ägde stadshotellet och förlorade mycket pengar på det och vill inte hamna i samma situation igen, säger Lars Hedqvist.
När hotellkedjorna inte ville bygga vände sig Lars Hedqvist till byggföretag. De ville bygga, men inte investera i fastigheter. Sedan frågade han stora fastighetsägare om de ville satsa – med ungefär samma resultat.
Riskerna med att investera i ett hotell för 200–300 miljoner kronor bedömdes vara för stor. Lars Hedqvist säger att han varit i kontakt med ett 30-tal aktörer, i vissa fall har affären varit långt framskriden innan den gått i stöpet.
– Vi har lagt ned ett stort arbete för att locka andra hotellentreprenörer. Men det har hängt på det finansiella. Skellefteå har tidigare inte räknats som tillväxtkommun och det är knepigt att låna pengar till ett hotellbygge, säger Lars Hedqvist.
Hilding Holmqvists bolag Pite havsbad var hela tiden med i processen. Till slut erbjöd han sig att bygga hotellet och att även driva verksamheten.
– Vi har fått en del kritik från personer som tycker att någon annan borde bygga detta, men någon annan är inte villig att göra investeringen. Jag är övertygad om att en ägare som satsar så mycket pengar vill att det ska bli bra, säger Lars Hedqvist.
Någon upphandling har inte skett. Det här handlar om en helt vanlig etablering, enligt Lars Hedqvist. Kommunen har gett en markanvisning till Pite Havsbad och tecknat ett avtal om att hotellet ska byggas efter förhandlingar. Marken kommer att säljas för 10–15 miljoner kronor.
Däremot görs en gemensam upphandling när det gäller bygget eftersom man vill ha en byggentreprenör som gör både hotell och kulturhus.
Kritiker uttrycker oro för att det inte ska bli ett premiumhotell. Att Hilding bygger Finlandsfärjor. Hur ser du på det?
– Här sitter folk och spekulerar och har facit i hand. Om du gjort samma research kring andra aktörer i branschen skulle du se samma fenomen. Man börjar enkelt och höjer nivån med tiden. Hilding kan bygga hotell och han kan även göra dem högklassiga, säger Lars Hedqvist.
Enligt honom är alla införstådda med att det ska bli ett premiumhotell i klass med det femstjärniga Clarion Sense hotell i Luleå.
– När man gör något nytt finns inga garantier, men man kan säga att vi har låst systemet. Vi har ett avtal om ett högklassigt hotell, vi genomför en arkitekttävling som bestämmer hur det ska se ut. Dessutom projekterar arkitekten. Och vi gör en gemensam upphandling, säger Lars Hedqvist.
– Både Hilding och vi har en börs att vakta så det gäller att hitta en lagom nivå så att vi klarar detta båda två, tillägger han.
Han tror också att andra aktörer i Skellefteå kommer att dra nytta av satsningen.
– Även när vi har hotellplatserna i det nya hotellet räcker det inte. I dag finns cirka 600 hotellplatser i Skellefteå. Här finns en möjlighet för de övriga aktörerna att vara med och dela på kakan, säger Lars Hedqvist.
– Vi har lagt ned mycket jobb på att hitta en byggare och det har inte varit enkelt, Det säger kommunalrådet Lorents Burman (S). Han har varit informerad om processen i olika skeden.
Lorents Burman blev lättad när Hilding Holmqvist tog beslutet att bygga hotellet. – Intresset har varit lojt. När Hilding Holmqvist till slut klev fram och sa att han var beredd att bygga hotellet gick det en lättnad ur min kropp. Vi har fört samtal med flera aktörer under lång tid. Den som kliver fram får också chansen, säger han.
Han tycker att den offentliga diskussionen om hotellets stora betydelse för att förverkliga det nya kulturhuset har hamnat lite i skymundan.
– Det händer mycket i Skellefteå nu och vi är inne i ett rejält tillväxtskede. Jag tänker att någon borde ha klivit fram tidigare, säger han.
Vad tycker du om den oro som uttrycks när det gäller Hilding Holmqvists förmåga att bygga ett högklassigt hotell?
– Det finns alltid de som har synpunkter. Jag är övertygad om att han är en bra hotellägare. Han har lång erfarenhet i branschen och har visat rekorderlighet genom åren. Jag har absolut förtroende för honom, säger Lorents Burman.
– Någon Finlandsfärja på högkant blir det inte utan ett rejält hotellbygge. Han har gjort det bra sedan han tog över Stadshotellet. Det är ett hotell vi är glada över, säger han. Samtidigt medger han att det blir en utmaning att bygga ett högt, stort hotell med restaurang – oavsett vem som bygger det.
– Men vi är övertygade om att det kommer att generera en hel del avkastning, säger han.
Hilding Holmqvist tycker att de som tvivlar på hans förmåga att bygga lyxhotell ska kolla in hans hotell i Luleå. ”Efter det kan de sätta betyg”, säger han.
Hilding Holmqvist avstår från att kommentera processen kring hotellbygget och hänvisar till Lars Hedqvist.
Hilding Holmqvist ska bygga nya hotellet som ska drivas av Kristoffer Lundström. – Det är en vanlig affärsuppgörelse, säger han.
Hur ser du på att det finns oro för att du inte har kompetens att bygga ett premiumhotell?
– Det är klart att det är skillnad på att bygga ett område som Pite Havsbad och ett lyxhotell. Det finns inga kristaller i ledstängerna på havsbadet. För de som funderar kan man åka till Clarion Sense i Luleå och se själva, säger Hilding Holmqvist, som står bakom bygget av det hotellet.
– Det blir ett sådant hotell i Skellefteå med, inte ett hotell med våningssängar, säger han.
I hotellet ska det även bli en högklassig restaurang. Vad menas med det? Är det i klass med Bryggargatan i Skellefteå?
– Bryggargatan ryms på en liten del av hotellrestaurangen, säger Hilding Holmqvist. Jag menar kvalitetsmässigt?
– Ja, det blir i den klassen, säger Hilding Holmqvist.
Du har sålt Pite Havsbad – kommunen har tecknat avtal om hotellet med bolaget. Vad innebär det?
– Bolaget är fortfarande knutet till mig. Det är bara inkråmet som har sålts, säger Hilding Holmqvist.
ULRIKA ANDERSSON