Chefsdagen i Norr: ”Viktigt att inte få med ”rutten frukt” i ett team”

Stefan Söderfjäll, som är en av grundarna av Ledarskapscentrum, åker världen runt och pratar, forskningsbaserat, om teamarbete och vad som skapar framgångsrika team. I onsdags besökte han Skellefteå där han föreläste på Chefsdagen i Norr inför 200 ledare. Stefan betonar vikten av att inte få med någon ”rutten frukt” i ett team.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-03-29 16:50

– Det behövs bara en enda person som är osympatisk, barsk eller som trycker ner andra för att gruppen ska bli kraftfullt lidande, säger Stefan Söderfjäll.

Han berättar om vad som är bra och mindre bra med att arbeta i team och vad man bör tänka på när ett team komponeras.

–  Först av allt ska man fundera om det uppdrag man har ska skötas av ett team eller inte, berättar han och konstaterar att ju högre grad av samsyn kring uppdraget teamet har desto bättre fungerar det.

Som ett konkret exempel på ett uppdrag som han själv var inblandad i och där man helt i onödan skapade ett team var när en hemsida skulle skapas.

– Vi arbetade först i en grupp om fem personer under 3-4 timmar med att fundera kring hur sidan skulle utformas innan vi insåg att det var bättre att en av oss gjorde ett förslag. Där slösade vi bort värdefull tid som kunde ha använts till annat.

Dessutom poängterar han vikten av att de som arbetar i ett team verkligen gillar att göra det.

– Det finns ju också människor som hellre arbetar individuellt. Här är det viktigt att vara sann mot sig själv.

Han menar att i ett team måste det finnas några "extramilare" - personer som är beredda att göra mer än den arbetsbeskrivning som de har.

– Det handlar då om personer som är positiva, uppmuntrar andra och som också vågar dra i bromsen.

Stefan poängterar vidare vikten av att sätta ett mål för teamets arbete.

– Dessutom är det nödvändigt att regelbundet utvärdera sitt teamarbete och ge tid för reflexion.

Han menar att det finns alltför många team som varken satt upp konkreta mål eller genomför uppföljningar av sitt teamarbete. Dessa kallar han för pseudoteam.

– En stor studie som omfattade 30 000 personer inom den engelska sjukvården visar att de som var med i pseudoteam var minst tillfredsställda med sitt arbete, var mest intresserade av att byta jobb och mest utsatta för trakasserier från patienter och kollegor.

Värst av allt var dock att dödligheten hos patienterna hos de som arbetade i pseudoteam var högre än i "riktiga" team.

Stefan menar att för att lyckas är det viktigt att ha ett gruppförtroende och en vi-känsla som gör att teamet kan övervinna hinder och lösa problem.

– Har man inte förtroende för den egna gruppens kompetens vill man dra sig undan från den för att inte falla om uppdraget skulle misslyckas.

Trygghet är viktigt för att ett team ska fungera, liksom tillit om att alla gör sitt jobb.

– Alla i teamet ska kunna vara sig själva och våga framföra sina åsikter utan att bli straffade på något sätt, avslutar Stefan Söderfjäll.

Andra föreläsare under dagen var Svante Randlert från Academic Work som talade om engagemang och motivation. Ami Hemviken, Hemviken Communication föreläste om förändringsledning, Åsa Lundquist, Centre for Outstanding Leadership pratade om funktionella och föränderliga chefer och Robert Lindberg, chef för Skellefteå Airport och Fastighets AB Polaris, föreläste under rubriken”Mod, passion och action”.

Chefsdagen arrangerades av Koverberg Consulting och Awance Affärsutveckling.

Alla i teamet ska kunna vara sig själv och våga framföra sina åsikter utan att bli straffade på något sätt,

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!