Centerpartiet har varit ute på turné för att ta pulsen på företagen i Skellefteå. På Auroragården i Södra Bergsbyn diskuterades lokalproducerad mat och kostnader för vattenmätare.
Delegationen bestod av riksdagsledamot Helena Lindahl som sitter i näringsutskottet, Tomas Mörtsell, kommunalråd i Storuman,Carina Sundbom, centerns gruppledare i Skellefteå och Kjell Bergmark, nyvald kretsordförande. Under deras turné besöktes Naturbruksgymnasiet i Åbyn, Martinsons i Bygdsiljum, RTN och Alligator i Skellefteå och Auragården i Södra Bergsbyn.
På Auragården, som drivs av Carina och Peter Lundgren blev det en hel del diskussioner om lokalproducerad mat och kommunala avgifter.
I handelsboden som Carina driver säljer hon bland annat färskt kött från lamm och Järvtjärns utegrisar och produkter från bland andra Glommersbär, Klutmarks bageri, Lilla Hantverksbageriet i Bureå och Kräkångers ekogård. – Målsättning jag har är att det som säljs i min handelsbod ska vara producerat i Skellefteå, Skellefteås kranskommuner och om det inte finns där så kan jag gå utanför gränserna, till exempel Västerbottenssåpa från Vilhelmina och rybsolja från Luleå, berättar Carina.
Innan Carina startade gårdsbutiken i juni 2015 hade hon arbetat med många olika saker. Grundkunskaperna i livsmedelshantering fick Carina som styckare hos ICA-Torget i Skellefteå. Därefter jobbade hon som dagbarnvårdare i Drängsmark och på Morö Backe. – Jag har också varit kanslist hos Skellefteå Orienteringsklubb och hos Rismyrlidens Vänner. Arbetet i Rismyrliden gav mig mersmak för att skaffa egna djur.
Sagt och gjort, när familjen Lundgren köpte jordbruksfastigheten i Södra Bergsbyn 2012 fick de gott om plats för hundar, katter, fjällkor, får, ankor, kaniner och även för en nordsvensk brukshäst.
Carina är mycket intresserad av mat och att enbart sälja lokalproducerat ser hon både som miljövänligt och smakriktigt – Att transportera djur långa sträckor till slakt skapar stress och den stressen kan man också känna på smaken. Det går också att se det på köttets färg. Till exempel är blekt fläskkött tecken på ett stressat djur. Bra kött känns också igen på lukten, konstaterar hon.
Carina har ännu inte hittat någon lämplig lokal att själv stycka köttet i. Därför gör hon detta hos Rusksele Rökeri.
– Det är ingen optimal lösning eftersom det innebär ganska långa transporter så jag söker efter en mer lokal lösning.
Carina Lundgren har inget till övers för alla konstlade benämningar som idag tillåts användas på olika köttprodukter. – Vad är egentligen en ländfilé om inte annat än en avlång bit skuren ur skininnanlåret och man kan också stöta på märkliga benämningar som exempelvis skinkkotlett. Att oxfilé sällan kommer från oxar är ett känt faktum i branschen. Här är det viktigt att både Livsmedelsverket och kommunens livsmedelskontrollanter gör en upprensning.
Delegationen från Centerpartiet lyssnar och antecknar och sedan kommer Carina in på investeringar som hon vill göra i gårdsbutiken.
– Jag har tänkt dra in vatten i butiken och det visar sig då att jag först måste köpa in en vattenmätare som kostar 16 000 kronor. Den är då inte ens inkopplad och med alla rörmokarkostnader kommer nog kalaset att gå loss på 30 000. Är 16 000 verkligen ett rimligt pris?
På Carinas önskelista står nu att få en mentor som kan hjälpa henne att förbättra affärsmässigheten.
– Jag har bestämt mig att köra fram till jul för att sedan göra en utvärdering. Hittills har jag inte kunnat ta ut någon lön och det går ju inte i längden, avslutar Carina Lundgren.
– Att göra den här typen av företagsbesök är mycket nyttigt. Det hjälper oss att se vilka insatser som behövs både nationellt och lokalt för att förbättra förutsättningarna för företagarna, sammanfattar Helena Lindahl.