Thomas Rolén, ordförande för Byggnads i Västerbotten, berättar att det är ett riktigt bra tryck i byggbranschen just nu.
– Det är mycket jobb på gång både i Umeå och Skellefteå. Det förväntas också öka under det här året. Det är inte tvärlätt att få tag på folk, rapporterar han.
De snickare och byggjobbare som finns har helt enkelt gått åt. Visst finns det lärlingar, men det är svårt.
– Det har blivit som en flaskhals. Lärlingarna får inte lärlingsplatser när de har gått ut gymnasiet. Små- och medelstora byggföretag har inte alltid den tid och kraft som behövs för att ge plats åt en lärling. Företagen vill ha färdiga yrkesarbetare som de kan sätta ut på ett projekt på en gång, säger Thomas Rolén.
Vad kan Byggnads göra för att underlätta i snickarkrisen?
– Att försöka se till att det inte blir en sådan överhettning i utbildningarna som det har varit. Många av lärlingarna är arbetslösa. Det är svårt att hålla utbildningsnivån jämn över tid medan konjunkturen svänger och far.
Stefan Andersson, rektor på bygg- och industriprogrammet samt särskolan på Kaplanskolan, berättar att för några år sedan hade de ett intag på 32 elever per år. Men numera tar man in 24 elever per år till inriktningen husbyggande.
– Byggbranschen är den första bransch som märker av konjunkturen. Beroende på konjunkturen är det lättare och svårare att få tag på en lärlingsplats.
Han håller med om Thomas Roléns bedömning om att det blir en flaskhals när små- och medelstora byggföretag inte har den tid och kraft som behövs för att kunna ta emot lärlingar.
– Jag har fått höra att många små firmor har svårt att ta emot lärlingar. Hela systemet bygger på ett gammalt synsätt från när det fanns stora företag med 50 anställda i varje. Men idag finns det många enmansföretag, säger Stefan Andersson.
Det har blivit som en flaskhals. Lärlingarna får inte lärlingsplatser när de har gått ut gymnasiet.