Branschorganisationen Swemin rasar mot att Bergmästaren på onsdagen sa nej till Bolidens ansökan om bearbetningstillstånd för Laver i Älvsbyns kommun.
– Det här är inte bara ett slag mot våra svenska gruvbolag utan gör det också direkt svårare att möta EU:s krav på att utveckla den europeiska mineralnäringen, säger Per Ahl, vd Svemin ,i en kommentar.
Natura 2000-tillståndet måste vara klart före koncessionen kan beviljas, menar Bergmästaren, det vill säga tidigare i processen, redan innan företaget vet hur verksamheten kommer att se ut. Bolidens menar att Natura 2000-tillståndet bör samordnas med miljötillståndet och är rädd för att Bergmästarens beslut inneburit ett nytt prejudikat.
Viktiga livsmiljöer
Natura 2000 är ett nätverk inom EU som verkar för att skydda och bevara den biologiska mångfalden. Natura 2000 sträcker sig över 18 procent av EU:s landareal I Sverige finns det drygt 4000 Natura 2000-områden. Flera områden är utvalda därför att de är viktiga livsmiljöer för hotade arter.
– Det är mycket allvarligt om vi i Sverige ytterligare förlänger och försvårar i redan oförutsägbara processer. Enligt Bergsstatens beslut ska en potentiell gruvverksamhet tillståndsprövas tre gånger från det att en brytvärd fyndighet har upptäckts innan det kan bli aktuellt att starta gruvdrift. Både processekonomiskt och när det gäller betydelsen för miljöskydd kan en tillämpning som denna verkligen ifrågasättas, säger Per Ahl i ett pressmeddelande.
Swemin är branschorganisationen för gruvor, mineral och metallproducenter i Sverige och representerar 40 företag med cirka 13000 anställda i Sverige
Boliden överväger nu att överklaga beslutet till regeringen.