Bostadsrättsföreningen Torpet renoverar för 55 miljoner

Ekonomi, näringsliv & finans2017-07-11 11:02

Torpet är en av de största bostadsrättsföreningarna i stan och omfattar 247 lägenheter byggda mellan 1980 och 1982.

Inledningsvis var det ett ventilationsprojekt.

– Ventilationen är 36 år gammal och helt slut. Det finns ett aggregat per lägenhet och det sitter på vinden. När det har blivit kallt så fryser värmeväxlarna igen och man tappar återvinningen. Nya aggregat var det beslut som togs först, berättar Kenneth Lindberg marknadsområdeschef hos Brf. Torpets förvaltare Riksbyggen.

Samordning

Parallellt kom nästa fråga, att byta yttertaken då läckagerisken har ökat där samt att det inte fanns något kondensskydd under.

– Det fanns möjligheter till samordningseffekter, berättar Lindberg.

– Det var lika bra att då man reste upp ställningarna att vi gjorde det här på en gång, säger Thommy Bohman, ordförande i Brf. Torpet, som har en sund ekonomi i botten.

Därtill görs nu ett antal förbättringar av brandskyddet där räddningstjänsten haft anmärkningar.

– Vi har haft två stämmor i föreningen inför investeringen, en ordinarie och en extra. Beslutet var enhälligt, berättar Bohman.

Upphandlades

Beslutat och gjort. En upphandling gjordes av Riksbyggen Skellefteå som är totalentreprenör i projektet.

Bravida fick ventilationen och Skelleftebygg taken.

– Det förekommer nästan inte entreprenader av den här storleken då det gäller bostadsrättsföreningar. För oss ger det fyra heltidssysselsättningar under 1,5 år, berättar Leif Degerfeldt, avdelningschef på Bravida i Skellefteå.

– Det här är en av de största summorna vi har haft i samband med en bostadsrättförening. Vi kommer att sysselsätta tre till fyra man under renoveringstiden under den snöfria perioden, säger Tord Marklund projektledare vid Skelleftebygg.

Positiv kalkyl

Thommy Bohman berättar att kalkylen blev en positiv överraskning.

– Vi kommer att behöva höja avgifterna med tre procent per år under två år för att täcka renoveringen. Det innebär för en genomsnittlig trea knappt 100 kronor per år, och 200 kronor totalt. Sedan har vi redan i dag ganska låga avgifter.

Han tror att investeringen till och med ska göra att kostnaden minskar för de boende.

– Vi tror att de nya aggregaten och en högre verkningsgrad gör att uppvärmningskostnaden i realiteten kommer att minska, vilket kan ge medlemmarna en trevlig överraskning.

Klart 2019

Senast föreningen gjorde en större investering var för cirka tio år sedan då den satsade 25 miljoner kronor på att gå från direktverkande el till fjärrvärme.

Det aktuella projektet startade i månadsskiftet april/maj i år och är beräknat att pågå fram till april 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!