– Framför allt är det bra tajming eftersom det just nu händer mycket inom det här området, säger han.
Under förmiddagen genomfördes studiebesök runt om i Skellefteå där deltagarna fick ta del av vad som händer på träfronten. Ett av de objekt som studerades var bygget av nya Morö Backe skola. Här fick Peter Eriksson en egen guidad visning.
Det nya högstadiet på Morö Backeskolan byggs i direkt anslutning till den befintliga skolbyggnaden och ska rymma 200 nya elever när det står klart lagom till skolstarten 2018. Den kommer att omfatta klassrum för sjuan, åttan och nian, idrottshall, skolbibliotek, kök och två matsalar för skolans totalt 700 elever. I byggnadens mitt placeras en öppen aula med scen och där kommer byggnaden att vara öppen upp till taknocken.
Bostadsministern blev imponerad över bygget som till stora delar består av KL-träelement från Martinsons.
– Det här blir nog en miljö som eleverna kommer att trivas i. Studiemiljön i skolan är viktig för att eleverna ska bli inspirerade, säger han när gruppen stannat till i den blivande aulan.
Där fick han också bland annat träffa den blivande rektorn för skolan, Malin Forsmark.
– Jag minns speciellt min egen gymnasieskola som var väldigt fin och som vi elever var mycket stolta över, berättar Peter.
På konferensen lovordade bostadsministern att det nu poppar upp industrier här och var i Sverige som använder träet på ett mer industrialiserat sätt.
– Det som skulle behövas är att digitaliseringen av planeringsprocessen ökar så att denna blir snabbare. Här finns det mycket mer att göra.
– Klarar vi av att vara ledande inom det här området då kommer vi också att kunna använda den tekniken och kunskapen till att driva de här frågorna internationellt och exportera svenska bostäder till andra länder, fortsätter Peter Eriksson.
I sitt föredrag la han fram hur dagens regler enbart fokuserar på en byggnads miljöpåverkan sedan den är byggd, inte under byggandet där trä har en mindre miljöpåverkan än andra material.
Vidare berättade ministern om vilka satsningar regeringen lagt in i sin budgetproposition som ska klubbas igenom i riksdagen den 29 november.
Ett av förslagen i den handlar om att ett nytt statligt stöd inrättas för att främja innovativt och hållbart bostadsbyggande med minskad klimatpåverkan. 75 miljoner kronor avsätts 2018 och ökar till 100 miljoner kronor för åren 2019 och 2020.
– Det är väldigt viktigt att de bostäder som byggs i dag är klimatsmarta, byggda av hållbara material och tar tillvara på innovativa och arkitektoniska lösningar, säger Peter Eriksson.
Richard Woschitz, Woschitz group Austria, är en av pionjärerna när det gäller att ta fram moderna byggnader i trä.
– Många vill leva i träbyggnader, men vi behöver få förbättrad kvalitet och bättre systemlösningar från planeringsstadiet med prefabricerade element för att öka byggandet, säger han och menar att material ska väljas efter vad som passar bäst.
Robert Schmitz från White arkitekter, som ritat Skellefteås framtida kulturhus, håller med och ser hur den industriella utvecklingen och allt fler byggda exempel drivit fram möjligheterna att öka byggandet i trä.
– Det finns en stor marknad för byggande i trä, men det behövs fungerande systemlösningar, säger han.
Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks Bygg i Piteå, menar att det inte i första är en materialfråga.
– För oss handlar det om enklaste vägen till färdig byggnad, då får de en hållbar byggnad i trä på köpet, säger han.
Under konferensens första dag föreläste även bland andra Lars Hedqvist och Emma Sundelin från Skellefteå kommun samt Karin Sandberg, Rise i Skellefteå.
Dagen avslutades med att Träenighetens pris 2017 delades ut. Det blev Sven-Olof Holmström som prisades postumt. I motiveringen står det bland annat " Hans betydelse för tränäringen i allmänhet och snickerinäringen i synnerhet i Västerbotten är oskattbar. Avtrycken är tydliga, inte minst inom akademi och forskning. Han blev en legend..."