Boliden testkör 5G-teknik i gruvor: ”Stora säkerhetsvinster”

Med ny 5G-teknik kan mobiltelefoner fungera även i gruvor. Och stora maskiner kan fjärrstyras enkelt och säkert. Snart testar Boliden den nya tekniken i sin verksamhet.

Foto: Foto: Jenny Petersson

Ekonomi, näringsliv & finans2016-07-27 22:59

Med ny 5G-teknik kan mobiltelefoner fungera även i gruvor. Och stora maskiner kan fjärrstyras enkelt och säkert. Snart testar Boliden den nya tekniken i sin verksamhet.

– Det finns stora vinster med den nya 5G-tekniken. Inte minst sådant som förbättrar säkerhet och kommunikation, frågor som är otroligt viktiga för oss i gruvnäringen, säger Peter Burman, programansvarig för Bolidens gruvautomationsprogram.

Boliden har för tillfället ett pågående utvecklingsprojekt med bland annat telekombolaget Ericsson. Det handlar om en testkörning av företagets nya 5G-teknik. En teknik som väntas bli tillgänglig för den stora allmänheten först cirka år 2020, men som redan nu så smått gör sitt intåg inom industrin.

Vad är den stora förbättringen med 5G?

– Det är flera. Inte minst att mobilsamtal kan fungera även på mer otillgängliga platser, under jord exempelvis. Det kan även innebära att vi kan fjärrstyra stora maskiner som hjullastare.

Det senare kan förbättra säkerheten för personalen. Riskablare arbetsmoment, i riskabla miljöer, kan då helt överlåtas åt robotar. En hjullastare för ändamålet håller just nu på att utvecklas av Volvo CE.

Att fjärrstyra maskiner omöjliggörs för tillfället på grund av den lagg som kan uppstå, fortsätter Peter Burman.

– Det skulle kunna leda till riskabla situationer. Tänk dig att föraren tror att han förflyttar roboten åt höger men att rörelsen är fördröjd. Den här tekniken måste vara väldigt exakt för att fungera, säger Peter Burman.

Även när olyckan är framme skulle ett 5G-nät innebära säkerhetsvinster i gruvan.

– Exempelvis när räddningstjänst och ambulans befinner sig i gruvan, då kan de snabbt se var folk befinner sig och kommunicera på ett säkert sätt.

5G-projektet påbörjas till hösten.

– Det känns otroligt positivt, jag upplever ett genuint intresse från våra samarbetspartners, säger Peter Burman.

Det kan även innebära att vi kan fjärrstyr stora maskiner i riskabla miljöer

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!