Under 2013 och 2014 hölls förhandlingarna om det nya miljötillståndet för Boliden Rönnskär. I samband med det lyftes självklart frågor runt rening av utsläppen till luft och vatten.
Boliden lovade då att ta ett nytt vattenreningsverk i drift, som skulle ta hand om ett restflöde av processvatten från kopparsmältverket, så kallat granuleringsvatten.
– Vi valde därefter teknik och sommaren 2016 driftsattes det, berättar Linn Andersson, utvecklings- och miljöchef på Boliden Rönnskär, som Norran Affärsliv träffar tillsammans med utvecklingsingenjör Malin Lindegren, processansvarig för tekniken i det nya reningsverket, som kommit att kallas Reningsverk 2.
– Vi jobbar nu på att optimera och få till processen. Det finns barnsjukdomar då man bygger ett nytt verk, berättar Malin Lindegren.
Går dygnet runt
Slagg granuleras med hjälp av havsvatten vid kopparsmältverket och bildar den omtalade och välkända restprodukten järnsand. Stora volymer granuleringsvatten innehållande både koppar och zink har tidigare letts ut till Bottenviken.
Det tas nu istället om hand i det nya reningsverket. Det är en av flera stora miljöinvesteringar på Bolidens Rönnskär de senaste åren och går dygnet runt. På dagarna sköts det av reningsverkets personal, på nätterna av dem som jobbar vid svavelsyraverket.
Vid reningen fälls metallerna ut och fångas i ett keramiskt filter med en extremt hög filtreringskapacitet.
Zinkutsläppen beräknas därför minska med cirka 80 procent, koppar- och nickelutsläppen med 75 procent, medan bly- och arsenikutsläpp halveras.
Motsvarande rening har använts i kraftbranschen, som på oljeriggar, tidigare.
Djupförvar
Boliden har dessutom gjort ytterligare satsningar på miljön vid Boliden Rönnskär de senaste åren:
Ett nytt dioxinfilter – gasreningssystem – driftsattes vid fumingverket i maj 2017.
Rampen till djupförvaret, som Norran berättat regelbundet om, är klar. Nu kommer fas två i det projektet, att göra förvarsrummen. När de kan tas i bruk innebär det att de temporära förvaringsplatser som avfall har på Boliden Rönnskär försvinner. I rummen kommer omkring 400 000 ton med bland annat kvicksilver att lagras permanent för framtiden.
Hårdgörning
En sak som många inte tänker på är att en hårdgörning av ytor också innebär en miljöförbättring. Det som färdas i luft fäster inte lika lätt på det som är hårdgjort och det handlar om platser för transport, lastning och lossning. Det minskar den så kallade diffusa dammningen.
– Det är sådant som inte kan mätas, men som är viktigt för vår förbättring. Som helhet ligger vi i framkant och driver teknik- och miljöutveckling. Vi är innovativa, säger Linn Andersson.
Boliden Rönnskär gästas då och då av experter från andra delar av världen som kommer för att se på kopparsmältverkets rening.
– Vi fungerar ibland som referensanläggning. Vi visar vad man kan göra. Vi tycker också att det är viktigt att vi delar med oss av våra erfarenheter. Vi är ett av de renaste koppparsmältverken i världen, säger Linn Andersson.
”Klippen är borta”
Sedan 1980-talet har utsläppet av svaveldioxid på Rönnskärsverken minskat med 80 procent. En del av det problem som Boliden Rönnskär fortfarande har att hantera är företagets historiska arv, rester av produktionen för årtionden sedan.
– Då vi tar emot besök får vi reaktioner att det är så fint och bra arbetsmiljö här ute. Många har en bild fortfarande av hur det var tidigare, säger Linn Andersson.
Boliden Rönnskär har som mål att fortsätta minska utsläppen. Bland annat har koncernen miljömål för dess enheter från 2014 till och med 2018.
– Nästan allt går att trimma, men de stora klippen är borta. Nu måste vi se vad som är miljömässigt motiverat, kontra ekonomiskt försvarbart. Nu har vi årliga planer för åtgärder. Med stabila processer så slipper man oförutsedda läckage, säger Linn Andersson.