BizBuz: Basindustrin i norra Sverige en motor för tillväxt

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-01-17 20:55

Under seminariet "Basindustrin-en motor för tillväxt" berättade Skellefteå Krafts marknadschef Christoffer Svanberg om satsningen som de gör tillsammans med Vattenfall för att locka till sig elintensiv industri och Boliden Rönnskärs platschef Åke Roos talade  om Rönnskärsverkens roll i den cirkulära ekonomin.  

– Nyindustrialiseringen av norra Sverige kan skapa tusentals jobb, säger Christoffer Svanberg. 

Skellefteå Kraft och Vattenfall gör nu en gemensam satsning för att få elintensiv industri från hela världen att etablera sig i norra Sverige. Som en del i satsningen tar parterna  över bolaget The Node Pole som arbetat med att attrahera datacenterverksamhet till Norrbotten.

– Vi räknar med att övertagandet sker den 1 februari och vårt och Vattenfalls gemensamma bolag kommer att fortsätta verksamheten under samma namn - The Node Pole.

The Node Pole ska nu identifiera var i elnäten det är mest lämpligt att placera elintensiva industrier.

– När vi sedan har företag som vill satsa här ska vi hjälpa dem att göra etableringen så smidig som möjligt. Här är det viktigt att vi tänker regionalt och inte får kommuner som strider om placeringen.

Christoffer Svanberg konstaterar att det finns en kraftigt ökad efterfrågan på datalagring runt om i världen.

Han pekar ut en rad förutsättningar som talar för etableringar i norra Sverige. Dessa är till exempel låg klimatpåverkan, tillgång till stabil och förnybar el till konkurrenskraftiga priser och starka lokalsamhällen.

– Att energiskatten för datacenter vid årsskiftet sänktes till samma nivå som gäller för övrig elintensiv industri medför att vi kan erbjuda den billigaste energin i världen till kunder som vill etablera datacenter i norra Sverige.

Christer Svanberg hänvisar till en rapport som The Boston Consulting Group, BCG, tagit fram på uppdrag av Business Sweden.

– Den visar på stor global efterfrågan på nya datahallar. Bara i Europa beräknar de att det ska uppföras 200 nya datacenters före 2020 och flera av dem kan med fördel förläggas i norra Sverige.  BCG räknar med att samhällsvärdet för nya datahallar i Sverige landar på 56 miljarder kronor och direktinvesteringarna beräknas till 25 miljarder. Dessutom  kan det skapas 25 000 nya jobb, avslutar Christoffer och tillägger att han sällan varit så inspirerad över att gå till jobbet eftersom den här satsningen har så stora möjligheter att lyckas.

Järnsand utvinns som en biprodukt från Rönnskärsverkens kopparframställning, där basen är råvaror från gruvor och olika återvinningsmaterial, till exempel elektronikskrot. Naturvårdsverket anser att Bolidens järnsand är ett avfall medan Boliden menar att det är en biprodukt som ska användas till rätt applikationer. Att den klassas som avfall innebär att den bedöms efter innehåll istället för egenskaper.

– Även om Miljödomstolen gav oss rätt till 90 procent rätt går ändå de flesta tänkbara köpare på Naturvårdsverkets linje. Vi vill inte bli särbehandlade men vi vill ha logik i besluten.

Han poängterar att Boliden genomfört många studier kring järnsandens påverkan på miljön och att de har duktiga experter på området.

– Vi är trygga med de goda dränerande egenskaper som järnsanden har och konkurrenter ute i Europa säljer järnsand som har 20-100 gånger högre innehåll av bly, konstaterar Åke Roos.

Han berättar att 30 procent av all koppar som produceras på Rönnskärsverken består av återvunnet material och för guldet handlar det om hela 50 procent.

– Även största delen av svavlet återvinns och blir nya produkter. Andra smältverk i världen som är duktiga på att reducera svavelutsläpp släpper ändå ut 20 gånger mer än vad vi gör, säger Åke Roos och poängterar att Boliden är en viktig spelare inom den cirkulära ekonomin.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!