Behövs mötesplatser i Skellefteå för bas- och spelindustrin

I samband med föreningen Georanges årsmöte, som genomfördes den 24 april i Skellefteå, hölls ett seminarium om möjligheten till mer samarbete mellan spelindustrin och basindustrin.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-04-25 09:03

– Vi måste skapa mötesplatser där representanter från de båda industrierna kan träffas för att utbyta erfarenheter och lära känna varandra, säger Georanges ordförande Lennart Gustafsson.

Han menar också att man bör genomföra studiebesök hos varandra.

– Vi kan till exempel ordna en studieresa för de som arbetar inom spelindustrin till Renströmsgruvan och gruvfolket kan hälsa på hos företagen som håller till på The Great Northern.

 .lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Magnus Johansson, projektledare vid Arctic Game Lab, menar att game jams kan vara bra tillfällen att lära känna varandra.

– Vi har pratat om att köra sådana med teman där företag går in och sponsrar. Ett tema skulle till exempel kunna vara visualisering av gruvgångar

Magnus Johansson konstaterar att det nog är basindustrin som är mest intresserade av ett närmare samarbete.

– Spelutvecklarna vill helst bara utveckla spel och ser närmast arbeten för industrin som ett sätt att försörja sig under lågsäsonger, säger han,

Magnus passar på att berätta om vad som händer inom Arctic Game Lab.

– Umeå knackar på och vill vara med och även Uleåborg och Jakobstad är intresserade.

Han menar att det behövs en kritisk massa på ett 20-tal spelföretag för att utvecklingen ska bli optimal.

– Den stora svårigheten är att företagen ska lyfta samtidigt, annars finns risk att de som kommit längst lämnar oss.

Magnus berättar också att många av de som arbetar med spelutveckling inte är intresserade av att starta företag.

– De vill bara göra spel. Därför gäller det att skapa helhetslösningar där olika kompetenser kommer till sin rätt.

Lisa Önnerlöv, utvecklingsingenjör vid Boliden, konstaterar att framtidens gruvarbetare kommer att behöva ha fem kvaliteter.

– De måste vara duktiga på relationer, vara nyfikna, flexibla, kreativa och ha mycket empati, säger hon.

För att kunna locka unga människor till gruvindustrin menar Lisa att gamifikation är ett bra sätt att få dem engagerade. Detta innebär att man använder de mekanismer och aktivitetsflöden som finns i ett dataspel och överför dem in i ett annat digitalt system, eller att man bygger en digital produkt kring något verkligt.

Lisa berättar om aktuella projekt som Boliden driver inom den digitala sfären. Det handlar då om allt från att bygga en virtuell värld i Kankbergsgruvan till självkörande lastbilar i Kristinebergsgruvan. På en fråga från seminariedeltagarna om vilka lokala samarbetspartner som Boliden har när det gäller teknikutveckling konstaterar hon de idag mest samarbetar med mycket stora leverantörer som ser ett win-win-förhållande i att ge sig in i ett gemensamt projekt med Boliden.

– Lokalt samarbetar vi bland annat med Jama Mining Machines och med DataPolarna och så har vi nu inlett ett samarbete med Brokk om att kunna testa fjärrstyrd skrotning, säger Lisa Önnerlöv.

Den stora svårigheten är att företagen ska lyfta samtidigt, annars finns risk att de som kommit längst lämnar oss.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!