LRF Konsults Lönsamhetsbarometer visar på stabila intäkter men lägre lönsamhet för svenska småföretagare under perioden juli 2014 till juni 2015.Lönsamheten skiljer sig mellan olika delar av landet, men skillnaderna har aldrig varit så små. Lägst är lönsamheten i Västerbotten och Norrbotten med 11,8 procent, vilket dock är en förbättring för regionen med 2,2 procentenheter jämfört med samma period föregående 12 månader.
Högre kostnader, främst personalkostnader, höll tillbaka lönsamheten under perioden, men i ett längre perspektiv består den positiva trenden med förbättrad lönsamhet bland landets småföretagare.
Lönsamhetsbarometern baseras på verkliga data från 2 200 småföretagare runt om i Sverige. Den senaste rapporten visar på stabila intäkter medan de genomsnittliga kostnaderna steg från 46,3 till 49,0 procent av omsättningen. Främst ökade personalkostnaderna från 26,0 till 29,4 procent. Därmed minskade också den genomsnittliga lönsamheten, från 19,3 till 16,4 procent. Den långsiktiga trenden är dock positiv och jämfört med rullande 12-månadersdata ökade lönsamheten med 1,2 procentenheter från 15,2 procent.
– Det är glädjande att se att intäkterna för de svenska småföretagen är stabila. I förra lönsamhetsbarometern såg vi en kraftig lönsamhetsförbättring. Det i sig kan ha lett till ökad tillförsikt och nyanställningar vilket resulterat i de ökade personalkostnaderna. Vi ser även att företagarnas egna löneuttag ökar något. Både nyrekrytering och ett eget löneuttag borgar för att man ser positivt på sitt företags utveckling, säger Pär Martinsson, Chefsekonom på LRF Konsult.
- Marknaden för småföretagare skiljer sig självklart mellan olika regioner, mycket beroende på vilken arbetskraft och vilka branscher som är etablerade. I den nära framtiden är vi dock positivt inställda till utvecklingen för Sveriges småföretagare som helhet. Med stabila intäkter i ryggen finns det stora förutsättningar att kunna räkna hem de investeringar som gjorts i personal under året, avslutar Pär Martinsson.