En fullt utbyggd jättefabrik för litiumjonbatterier kräver en hel del kraftförsörjning – närmare bestämt knappt det dubbla behovet av vad hela Västerås har i dagsläget en kall vinterdag. Northvolts batterifabrik kräver möjlighet till 300 megawatt (MW). I dag utnyttjas 169 MW för stadens behov.
– 300 megawatt är en stor utmaning och vi kan inte säga ja förrän vi får verifierat från Vattenfall Eldistribution och Svenska Kraftnät. Det pågår diskussioner nu, säger Jan Andhagen till VLT.
Än så länge är alltså kraftförsörjningens fulla kapacitet inte löst, och om två veckor ska Northvolt ge besked om var den gigantiska batterifabriken ska placeras – i Västerås eller i Skellefteå.
Mälarenergi, som står för distributionsnätet, har haft många och långa diskussioner med Vattenfall Eldistribution (regionnäten) som i sin tur pratar med Svenska Kraftnät (stamnätet) om hur de tillsammans kan lösa kapacitetsfrågan för Västerås del. I nästa vecka ska Mälarenergi, Vattenfall och Northvolt ha ett möte. Ett okej där, om hur man ska lösa kapacitetsfrågan, gör att frågan går vidare till Svenska Kraftnät. Det är med andra ord inte mycket tid kvar att spela på.
Men Jan Andhagen är inte orolig.
– Nej, det går att lösa, det tar bara olika lång tid.
Jättefabriken ska byggas ut i fyra steg. Den första delen ska vara i drift 2020. Fullt utbyggd och i full drift planeras fabriken vara 2023. För att klara driften kräver Northvolt möjlighet till en elkapacitet på 75 MW – per steg.
Därför, menar Jan Andhagen, finns tid att få fram kapacitet. Bland annat ska Mälarenergis Block 7, den nya delen i kraftvärmeproduktionen som ersätter de gamla delarna av Kraftvärmeverket, stå klar 2020 vilket ger ytterligare 50 MW.
– Men samtidigt ska det finnas 50 MW utöver dessa 300 MW som är reserverad för kommande expansion av Västerås, menar Jan Andhagen.
– Mälarenergi har en reservblocksanläggning på 220 MW för Mellansverige, som skulle kunna stå i beredskap. Men det får ju aldrig bli noll "på kontot" någonstans. Det måste man vara noggrann med. Det är inget som får chansas på.
I räkneprocessen finns å andra sidan även återanvändning av energin.
– Där finns intressanta diskussioner på olika lösningar. Northvolt kan bland annat leverera spillvärme till vårt fjärrvärmenät. Att ta tillvara på den energin ger fördel i regionen så väl som för Northvolt som ökar energieffektiviteten för sin batterifabrik. Så om Northvolt väljer Västerås kan det bli en intressant symbios eftersom vi har ett stort fjärrvärmenät.
Magnus Westberg/VLT