”Backbone” ett nytt nätverk för industriföretagen i Norr- och Västerbotten

I torsdags, när det regionala utvecklingsbolaget IUC Norr arrangerade sin första Industrifrukost på Rinkside i Skellefteå, berättade företagets vd Åsa Tjärnberg att de tagit initiativ till skapandet av ett nätverk för industriföretag i Norr- och Västerbotten.

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2017-10-24 18:24

– Arbetsnamnet för nätverket är Backbone - The Northern Industry Network. Vi ska nu arbeta fram en agenda för den verksamheten och bilda ett partnerskap där vi tillsammans bestämmer vad som ska hända. LTU Business kommer att hålla i den akademiska delen av verksamheten, säger Åsa Tjärnberg som i februari tog vid som vd för IUC Norrbotten efter att ha arbetat åtta år som projektledare för dem.

Vid sin bolagsstämma i mitten av juni beslutade IUC Norrbotten att även inkludera Västerbotten i sitt verksamhetsområde och därför ändra firmanamn till IUC Norr. Med Skellefteå som bas arbetar nu Gabriella Rymark som områdesansvarig för Västerbotten. I Skellefteå jobbar även Anna Dahlberg som projektledare.

– Dessutom har vi knutit till oss Magnus Orregård som affärsutvecklare, berättar Åsa.

IUC Norr ägs idag av 107 företag i Norrbotten och nu vill de även få in delägare från Västerbotten.

– Vi har ute en nyemmission av aktier som avslutas den 15 november.

Åsa Tjärnberg betonar vikten av att bolaget ska ägas av företag.

– IUC Västerbotten hade ett annat ägande vilket inte fungerade speciellt bra.

Under Industrifrukosten presenterades också de projekt som IUC Norr arbetar med just nu. Det handlar bland annat om Omin som syftar till att utveckla innovativa produkter och tjänster baserat på optisk mätteknik.

Indigo är ett utvecklingsprogram för att möta digitalisering och projektet Rådkraft  bygger vidare på metoden från IUC:s projekt MångVäx där åtta företag utvecklat sin kompetens och systematik inom jämställdhet och likabehandling.

IUC Norr driver även projektet Industri 4.0  vilket är en förstudie som grund för nyindustrialisering och smart industri.

Projektet Lågans syfte är att genom regional klustersamverkan främja en nationell marknad för byggande av lågenergihus och energirenoveringar samt få fler trygga beställare av byggnader med mycket låg energianvändning.

Kompetenslyft industri är ett projekt där IUC Norr arbetar med strategisk kompetensförsörjning och i projektet Pegin XL, som IUC Norr driver tillsammans med Business Sweden, identifieras internationellt gångbara produkter och lösningar hos industriella små och medelstora företag, institut och akademi.

Nästa Industrifrukost i Skellefteå blir den 16 november. Då kommer representanter från Renholmen att berätta om på vilket sätt de arbetat tillsammans med stiftelsen Adopticum runt digitalisering i sågverk.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!