Asylsökande i Malå fick bröd som levebröd

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2015-12-22 19:59

Kom till Malå som flykting. Han fick en affärsidé och i dag bakar han orientaliskt bröd för miljoner.

1990 kom Nasif Fadel till Malå från krigets Libanon. Han väntade då på uppehållstillstånd. I dag är han VD för miljonföretaget Liba Bröd AB i Göteborg. – O ja, jag minns Malå. Det var en trevlig liten plats. När jag bodde där föddes mitt första barn på Skellefteå BB. Så – visst minns jag.

För Nasif Fadel var det inte helt okomplicerat att bo och vistas i Malå. Han saknade den närmaste vänkretsen.

– Jag var ju van att ha många vänner omkring mig och släktingar förstås. I Malå fanns ingen av dem, det blev lite ensamt även om folk där uppe var trevliga.

Och det andra, viktigaste: Jobbet!

– Jag sökte och hittade jobb i Avesta. Jobbade i kiosk ett tag, men sedan blev det Göteborg och jag startade bageri. I dag, ja, man kan lugnt säga att det gått bra, skrattar han. Han är sjätte generationen Libabrödsbagare. Hans familj är med i företaget och sonen är på väg att ta över.

– Jag började i liten skala. Libabröd finns nu överallt i Sverige. När jag började fanns det ingen som bakade Libabröd, i dag finns det sju företag, mitt är störst.

Det har gått jättebra för Nasif Fadel. Han omsätter över 60 miljoner kronor per år och har 52 anställda. 120 000 tunnbröd om dagen kommer ut ur hans ugnar.

Kan du beskriva det orientaliska brödet, som du benämner ”tunnbröd”?

– Det är tunt och mjukt. Man bakar ut dem till en millimeters tjocklek och gräddar i het ugn. Produkten används till kebabbröd och kan rullas.

För Nasif Fadel blev Sverige lycka. Och i hans fall Göteborg.

– Man behöver marknad och marknaden i Malå var inte nog. I dag kan Malåborna få mitt bröd i affären om dom vill.

Britta Stenberg

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!