Årets folkbildare: "Ansvaret för jämställdhet ligger hos de som har makten"

Foto: Foto: Lars Westerlund

Ekonomi, näringsliv & finans2015-12-30 16:23

Årets folkbildare 2015, Ida Östensson, föreläste häromdagen på inkubatorn Krenovas styrgruppsmöte i Skellefteå. Hon konstaterar att kampen för jämställdhet behöver bedrivas från alla håll och kanter, men att ansvaret ligger på de som har makt.

Makt kan kopplas till faktorer som exempelvis resurser, mandat och kunskap.

– Det är till exempel företagsledningen som ansvarar för att skapa ett bra internklimat, inte normbrytarna som ska anpassa sig för att passa in, säger Ida Östensson

I juni utsågs Ida Östensson, som är uppvuxen i Holmsund men som nu bor i Stockholm, till årets folkbildare av Studieförbundet Vuxenskolan. Hon har många års erfarenhet av att jobba med att öppna upp skateboardkulturen för ett jämställt och inkluderande deltagande. Från 2006 har hon startat upp lokala och nationella föreningar och riktade satsningar för tjejer inom skateboardkulturen. Under denna tidsperiod testade hennes föreningar olika sätt att inkludera tjejer i en av Sveriges mest mansdominerade kulturer och en metod för detta började utkristalliseras.

Ida har även arbetat inom förening, förvaltning, riksorganisation, nämnd, fritidsgård/Ungdomens hus och studieförbund. Hon sökte runt i Sveriges alla alla vrår efter handfasta metodmaterial och konkreta arbetssätt för att jobba jämställt och inkluderande, men fann få. Resultatet av sökandet blev jämställdhetsorganisationen Crossing Boarders.

Visionen med Crossing Boarders är ett jämställt samhälle där makten tar ansvar. De arbetar och samarbetar med företag, myndigheter och andra organisationer för att göra större och snabbare skillnad.

Med jämställt menar Crossing Boarders att alla människor oavsett kön ska ha samma status, rättigheter, möjligheter och skyldigheter på livets alla områden.

För Krenovas styrgrupp presenterade hon metoden jämställdhetseffekten. Denna metod används för att nå och inkludera underrepresenterade grupper.

– Det gäller att identifierade de grupper som är underrepresenterade hos er och använda jämställdhetseffekten för att skapa en verksamhet som är jämställd och inkluderande för fler.

Jämställdhetseffekten togs urpsrungligen fram som en metod för fritidsektorn för att nå och inkludera tjejer i verksamheter där de är underrepresenterade.

– Men vi märkte snabbt att metoden behövdes och fungerade inom andra områden där andra grupper än tjejer är underrepresenterade idag. Detta gäller även inom näringslivet, avslutar Ida Östensson

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!