Hans Bylesjö, vd för IUC Västerbotten, och Lars Engman, verksamhetsledare för Träbransch norr, har haft i uppdrag att se över försörjning och vidareutbildning till industrin.
– Det ser mörkt ut. Många pensionsavgångar, färre ungdomar i årskullarna, lågt engagemang för träutbildningarna, konstaterar Hans Bylesjö.
Modern utrustning
Slutsatsen är att det behövs en trä- och teknikarena. Den ska bli en samlingspunkt med modern laborationsutrustning. Utbudet av utbildningar och kompetensutveckling ska centraliseras. Här ska vuxenutbildningarna vara, liksom arbetsmarknads- och företagsutbildningar. Tanken är att den ska vara igång hösten 2017.
Arenan ska drivas som ett aktiebolag utan vinstutdelning och ägas och finansieras av industrin i majoritet och kommunen.
Tio miljoner
Ett insatskapital på tio miljoner kronor behövs.
– Vi har haft några träffar med företag som ställt sig positiva, säger Jan-Eric Sandberg, Teknikföretagen.
– Vi är många som får kroka arm i det här, säger Camilla Ulander, produktionschef på Metso i Ersmark.
En arena i all ära. Men hur får man ungdomarna intresserade av branschen? Nu senast var det inga intag på träutbildningarna i regionen?
– Det är en kärnfråga – att få ungdomar att välja utbildningar som leder till jobb. Många vet inte hur ett modernt teknikföretag ser ut idag. Det gäller att företagen visar upp vad som finns. Men det blir attraktivare för ungdomar att söka om det finne en modern utbildningsarena, säger Jan-Eric Sandberg.