Förra veckan kunde man läsa i DN Debatt att Arbetsförmedlingenska reformeras grundligt, du hittar inlägget här.Förmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg menade att nu måste Arbetsförmedlingen återskapa förtroendet och göra en förnyelse. Han listade fem punkter på hur Arbetsförmedlingen skulle bli bättre.
- Stor satsning på kontakter med arbetsgivare.
- Utveckling av Arbetsförmedlingens e-tjänster.
- Möta kunderna där de själva befinner sig.
- Minska arbetsförmedlarnas administrativa börda.
- Tidig hjälp för arbetssökande.
Vi tar hjälp av Anna Viklund, Arbetsförmedlingschef i Skellefteå, för att försöka konkretisera åtgärderna.
– I första punkten handlar det om mer besök i verkligheten. Vi behöver lära oss vad arbetsgivarna efterfrågar, vad de behöver för rekryteringar nu och i framtiden, säger hon.
Sedan snart ett och ett halvt år har Arbetsförmedlingen i Skellefteå jobbat mer specialiserat mot arbetsgivare, som har fått en egen kundansvarig på Arbetsförmedlingen.
– Den kundansvariga har arbetat branschinriktat vilket gör att den blir duktigare. Vi ser fram emot att kunna satsa mer resurser på det.
När det gäller utvecklingen av Arbetsförmedlingens e-tjänster handlar det till exempel om självinskrivning. Man ska inte alltid behöva komma på ett fysiskt besök på Arbetsförmedlingen på första arbetslösa dagen, utan kan skriva in sig själv via nätet och komma på besök några dagar senare.
– Vi ska även utveckla ”mina sidor” och ge kunderna bättre tillgång till sina egna uppgifter. Vi kan även jobba mer elektronisk mot kunden, exempelvis tipsa om jobb, säger Anna Viklund.
Möta kunderna där de själva befinner sig innebär att arbetsförmedlarna ska bli mer mobila och flexibla. Kunden ska kunna välja vilken kanal den vill ha kontakt genom. Åtgärden ska även enligt generaldirektör Mikael Sjöberg leda till att resurser frigörs och att 100 arbetsförmedlingskontor kan dras in.
– Vi vet ännu inte vilka kontor som är aktuella. Men det är bra att man tittar över kontorsnätet och ser var det är möjligt att göra det på ett annat sätt. Närhetsprincipen, att det inte ska ta mer än en timme att ta sig till ett kontor med allmänna kommunikationsmedel, kan göra att det inte läggs ned så många i glesbygden. Kanske i mer urbaniserade storstadsområden, men det är spekulationer från min sida.
Att minska den administrativa bördan är enligt Anna Viklund efterlängtat av många arbetsförmedlare.
– Jag kan inte säga exakt hur det kommer att förändras, men troligtvis genom IT-program med elektroniska stödsystem.
Reformen ska också leda till att arbetssökande får hjälp tidigare. Mikael Sjöberg menade att fokus hamnat på dem som stått längst ifrån arbetsmarknaden, på bekostnad av dem som bedöms ha bättre förutsättningar att få arbete. Nu ska stödet till dem inte försummas längre.
– Då kommer de nya elektroniska kanalerna att underlätta. Vi ska erbjuda ett bättre stöd. Till exempel kan vår kundmottagning även ta hand om kontakter via nätet så frigörs resurser till bokade besök, säger Anna Viklund.
Hon ser fram emot reformeringen.
– Jag är övertygad om att kunderna successivt kommer att märka en skillnad till det bättre, säger Anna Viklund.