Maria kommer närmast från en tjänst som sektionschef i Arvidsjaur. Annars har hon en brokig bakgrund som innefattar allt ifrån arbete i skogen och på bageri till lärarutbildning i Malmö och statsvetenskapliga studier i Stockholm.
Att ha provat på olika branscher är förstås en merit när man jobbar på Arbetsförmedlingen. Däremot har hon inte behövt gå arbetslös någon längre tid:
– Jag har haft tur. När jag var ung var det bara att gå runt och knacka på så fick man jobb.
Just att få fler unga i jobb blir nu en av de viktigaste uppgifterna för Maria och hennes kollegor. I höst ska regeringens nya satsning mot ungdomsarbetslösheten sjösättas, något som bland annat innebär ett närmare samarbete med kommunerna.
Jobbar ihop
– Vi har redan ett bra samarbete, nu handlar det mer om att hitta en tydligare struktur.
Ett mål med satsningen är att nå ut till alla ungdomar, även de som idag inte har någon kontakt med vare sig Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan eller försörjningsstödet.
– Alla behövs om vi ska klara arbetskraftsförsörjningen. Vi måste få in varenda kotte på arbetsmarknaden, säger Maria.
En annan förändring är att myndigheten ska bli bättre på att använda IT. Snart blir det till exempel möjligt att sitta hemma framför datorn och boka tid med en handläggare.
Teknik
– När vi har frågat arbetssökande har de tyckt att det har saknats digitala verktyg. Vi ska bli duktigare på det, säger Maria.
Hur ser hon då på arbetsmarknaden i de tre kommunerna? Ja, i Norsjö verkar den viktiga träförädlingsindustrin rulla på bra och i Arvidsjaur och Arjeplog har biltestindustrin haft en fantastisk utveckling.
Samtidigt är det en enorm utmaning att få tag på personal inom bristyrken som läkare och sjuksköterskor. För att lyckas tror hon att man måste vara innovativ och tänka lite större.
– Sedan har vi bra arbetsgivarkontakter, det tror jag är nyckeln till all framgång.
Alla behövs om vi ska klara arbetskraftsförsörjningen. Vi måste få in varenda kotte på arbetsmarknaden.