Hon är chef för Bergsstaten, som är en enhet inom SGU (Sveriges Geologiska Undersökning), men har en oberoende ställning avseende sin myndighetsutövning och har till uppgift att handlägga ärenden som rör prospektering och utvinning av mineral i Sverige.
Ett undersökningstillstånd enligt minerallagen ger sökanden om den får tillstånd rätt att kartlägga en berggrunds egenskaper. Målet är att se om det finns en fyndighet där och om den kan tänkas vara brytvärd. Undersökningstillståndet ger också företräde till den eventuella fyndigheten.
134 ansökningar
I slutet på juni hade det inkommit 134 nya ansökningar om undersökningstillstånd i Sverige. Det ska jämföras med 83 samma tid i fjol och 61 stycken 2015.
– Det beror på det globala, världsmarknadspriserna på metaller. Investeringarna tenderar att minska då priserna går ned och vice versa, berättar Åsa Persson.
Kopparpriset tog ett rejält kliv uppåt i slutet av 2016, liksom även zinkpriset. De två är två viktiga metaller då det gäller prospekteringen.
Går ut efter 15 år
Åsa Persson är inte så överraskad över att så relativt få undersökningstillstånd förlängts.
– Det kan vara så att många tillstånd har en giltighetstid som går ut nu. Man får ha dem i 15 år, säger hon.
Istället pekar hon på antalet gällande undersökningstillstånd, som var 609 stycken vid halvårsskiftet.
– De var över 1000 stycken för några år sedan och gick ned till under 500 innan de började klättra igen och har nu passerat 600 stycken.
Hittills i år har två bearbetningskoncessioner beviljats. En har Boliden Mineral och gäller Västansjö, fem kilometer norr om Ludvika, i Smedjebackens kommun och den andra gäller en brytning i Kiruna.