En metod som enkelt kan avslöja om det hängiga barnet lider av uttorkning. Nu får sjuksköterskan Britt-Marie Lundmark, Skellefteå, möjligheten att erbjuda sin idé till småbarnsföräldrar och vårdpersonal. Detta sedan en enhällig jury utsett henne till vinnare av 2016 års upplaga av Vinn ett aktiebolag.
– Det här är bara början. Jag har så många idéer i mitt huvud och minst ytterligare två konkreta innovationer som jag skulle vilja förverkliga, säger Britt-Marie som är glad över vinsten.
Under hösten pågick tävlingen Vinn ett aktiebolag i Skellefteå. Där presenterade ett 40-tal potentiella företag sina affärsidéer för en jury bestående av experter inom allt från ekonomi och juridik till design och marknadsföring. Tävlingen som initierats av Skellefteå kommuns näringslivskontor syftar till att uppmuntra fler att ta steget och satsa på sina idéer. Vinsten består, utöver de 50 000 kronor som krävs i startkapital för ett aktiebolag, även av konkret stöd från jurygruppens medlemmar.
– Jag är en sjuksköterska. Jag har inget startkapital och ingen aning om produktdesign eller tillgång till viktiga affärsnätverk. Att juryn med alla de här skickliga personerna står bakom och stöttar mig är förstås ovärderligt, säger Britt-Marie.
Idén handlar kortfattat om en slags indikator som kan visa om till exempel ett sjukt barn har kissat även små mängder i sin blöja. Vid sjukdomstillstånd där det finns risk för uttorkning är ett riktvärde att ett barn ska kissa inom 6–8 timmar. Om de inte gör det måste barnet till sjukvård för bedömning.
Britt-Marie jobbar sedan länge på sjukvårdsupplysningen 1177. Hon kommer ständigt i kontakt med oroliga föräldrar. Det var också så hon kom på sin idé.
– När det kommer till symptom som feber och diarréer frågar vi alltid om barnet har kissat. Men dagens blöjor är utvecklade för att alltid kännas torra och det kan göra det väldigt svårt att avgöra om det kommit kiss i dem, säger Britt-Marie som började jobba med att ta fram en enkel, pålitlig metod som kunde ge bättre besked, bespara föräldrar onödiga sjukhusbesök och minska oron.
Exakt hur innovationen fungerar uttalar sig varken Britt-Marie eller juryn om i dagsläget. Just nu undersöks ett eventuellt patent och innan den processen är klar lämnas inga fler uppgifter om den.
– Tyvärr! Jag har jobbat hårt med det här i flera år och vill inte lämna någonting åt slumpen nu när jag är så nära att möta marknaden, säger Britt-Marie.
Men det är en produkt som bedöms kunna vidareutvecklas till fler användningsområden och nå stor framgång både nationellt och internationellt, enligt Skellefteå kommuns näringslivschef och juryns ordförande, Bengt Ivansson.
– Vi är otroligt imponerade över hennes driv och noggranna arbete. Hon har verkligen identifierat ett behov och hittat en smart lösning. Sedan visar hon att innovationer går att utveckla inom alla områden, oavsett vilken bakgrund du har. Jag tror att det kan inspirera andra, säger Bengt.
Juryn: Ann-Christine Schmidt, Skellefteå Kraft Bengt Ivansson, Näringslivskontoret Skellefteå kommun Catarina Lidman, Swedbank David Eriksson, North Kingdom Jenny Hultdin Forslund, Helikopter Brand Design Jonas Holmqvist, Advokatbyrån Kaiding Lars Westerlund, Norran Magnus Wiklund, ABI Maria Bergmark, MonkeyMind Maria Forsell, BioCool Stefan Enmark, Value & Friends