Just nu arbetar Adopticum bland annat i projektet OMIN, som ska bidra till att öka kunskapen om teknikområdet optisk mätteknik hos små och medelstora företag.
– Vi är en resurs och stöttar företag i Norrbotten och Västerbotten som vill stärka sig inom optisk mätteknik, berättar Kenth Johansson, vd.
Företagen kan söka resurser från projektet OMIN.
– Vi jobbar sedan tätt ihop med företaget för att ta fram en första prototyp, säger projektledaren Sara Lindahl.
Vr-glasögon
Utvecklingen på det optiska området går snabbt även för vardagskonsumenten.
Nu går 3d-skrivare att köpa relativt billigt. VR (virtual reality)-glasögonen blev årets julklapp 2016 och nu finns mobiltelefoner med inbyggd 3d-kamera att tillgå.
– Konsumentprodukter driver utvecklingen inom detta område vilket gör att priserna pressas. Dessa produkter kan också användas i industriella tillämpningar, berättar Lindahl.
Kommer att öka
Duon är övertygad om att antalet tillämpningsområden kommer att öka kraftigt för optisk mätteknik.
EU-kommissionen har till exempel pekat ut fotoniken som ett av de teknikområden det ska satsas extra på. Fotonik syftar på användningen av elektromagnetismens kvantpartikel fotonen, det vill säga ljus.
– Det handlar om konkurrenskraft. EU har uppmanat den europeiska industrin att satsa på det teknikområdet för att inte blir omsprunget, säger Johansson.
Det innebär att det framöver är många nya produkter och tjänster att vänta i området och i dess närhet. Ett typiskt sådant är vidareutvecklingen av telemedicin.
Större intresse
För Adopticum innebär det ökade intresset för produkter och tjänster kopplade till optisk mätteknik mer möjligheter för dem.
– Företag blir mer medvetna om att detta är ett teknikområde att satsa på. Detta ser vi bland annat inom OMIN där vi har ett antal väldigt intressanta projekt på gång. Vi arbetar också på ett antal Vinnova-ansökningar tillsammans med bolag från regionen, berättar Johansson.