Edvardsson vill vakna ur mardrömmen

Som vd för Hotell Silverhatten tog Jan Edvardsson ut 75 000 i månadslön. Nu lever han på existensminimum i en barack någonstans i Arvidsjaur. På fönsterbrädan ligger två sedlar och en stapel med tiokronor.

6 augusti 2019 10:30

– Här får man egentligen inte bo, säger Jan Edvardsson när han kliver ur sin svarta pickup och sätter foten på den stora grusplanen. I köket inne i den lilla röda baracken står fyra, slitna stolar. Tidningen ”Classic Cars” ligger på köksbordet. Han har tappat hus, fru, vänner och företag. Han är entreprenören med handlingskraft, som blivit handlingsförlamad.

En natt i bilen för fyra år sedan var det som allra värst.

– Det var bara mörkt. Till slut visste jag inte var jag var, jag stannade två kilometer utanför Malå och sov i bilen, berättar Jan Edvardsson.

– De senaste två åren har bara handlat om att försöka överleva, att försöka få dagen att gå.

Så har det inte alltid varit. På samma ort där han sov i bilen den där kvällen för fyra år sedan, inledde han också sin karriär som entreprenör inom hotellbranschen. Jan Edvardsson köpte och drev Malå hotell. När han sedan sålde gick pengarna till en ny utmaning. I Arjeplog.

– Jag sålde hotellet för 1,7 miljoner kronor och fick frågan från Tjintokk som undrade om jag var intresserad av att driva Silverhatten.

– Jag stoppade sedan in pengarna som aktiekapital.

Det rullade på. Utländska chefer i privatjet och snabba bilar. Med Arjeplog som centrum för biltestindustrin öppnade sig möjligheter.

– Det kunde landa åtta Boeing 737:or varje måndag och fredag, med 150 meter lång kö utanför flygplatsen. När jag såg ruljansen så var det som att spruta tändvätska på grillen, berättar Jan Edvardsson.

Men när Jan Edvardsson vid ett tillfälle var inlagd på Sunderby sjukhus 2012 fick han plötsligt ett samtal som han svarade på från sjukhussängen.

– Det var min fru som ringde. ”Det står på förstasidan i alla tidningar att du har stulit tio miljoner”. Sen kom ett sms på telefonen där det stod att jag hade fått sparken, berättar Jan Edvardsson.

– När jag ligger där på lasarettet så byts alla låskolvar ut på Silverhatten och sedan görs en polisanmälan mot mig. Från och med den dagen är jag "out of business”, säger Jan Edvardsson.

2016 döms han slutligen till ett skadestånd på runt två miljoner kronor efter nedskrivningar.Två år senare kommer nästa smäll. Luleå tingsrätt dömer honom till ett års fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

– Det var den värsta jävla mardröm du kan tänka dig. Jag var en pappa i Malå där alla känner alla, och en dag så står det på förstasidan: ”Jan Edvardsson döms till ett års fängelse”.

Men sedan kom vändningen. Hovrätten ändrade tingsrättens dom. Varken advokat eller klient trodde sina ögon.

– Det som avgjorde var en journalist som fick ut mejl. Det jag hade berättat om i 6-7 års tid men inte kunnat lägga fram några bevis för, det kunde han bevisa. Han och en jävligt stridande advokat gjorde att det löste sig till slut, berättar Jan Edvardsson.

Efter hovrättens dom är Jan Edvardsson en fri man. Men fortfarande hänger skadeståndet som en bromskloss över hela hans liv, något som utraderat den handlingskraft som han en gång hade, menar han.

Utanför baracken står en Volvo 240, med punktering. Både bilen och Jan Edvardsson behöver luft just nu. När han själv reflekterar verkar allt ha gått för fort.

– Jag har aldrig ens tagit en kola i en affär. Men jag har alltid varit en notorisk fortkörare, erkänner Jan Edvardsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Dahlberg

Ämnen du kan följa