”Du kan laga din kvällsmat själv”

Så sägs det att Skiöld-Karin i Lund skrek efter att hon slängt ut både karln och spisen. Helgens berättarvandring innehöll många intressanta, spännande och roliga historier om olika platser, händelser och om människor som levde i byn mellan 1880 fram till 1948.

24 juni 2018 20:09

Ett tiotal personer var med på berättarvandringen med Åsa Lindström Öberg som gick genom skogsbryn, till platsen där dansbanan låg, förbi skomakarnas hus och ner till uppfinnaren och mångsysslaren Erik Anton Linds hus.

Blev utslängd

Med inlevelse berättade Åsa historier om olika händelser och om människor som var mer eller mindre kända i byn. Skiöld-Karin var känd för att vara ett rivjärn, särskilt mot onyktra karlar.

– Arbetskamraterna tjatade ofta på Skiöld-Karins make JP att han skulle bevisa att hon var god som guld för honom. Genom att komma hem onykter, slå näven i bordet och kräva kvällsmat så skulle JP bevisa att det är han som bestämmer i huset. Sagt och gjort. Han klampar in i stugan. Utanför gömmer sig hans arbetskamrater för att tjuvlyssna. Plötsligt sparkas dörren upp och ut flyger JP och efter kom spisen.

Det var första gången som Pia Bäcklund och Jenny Bäckström deltog i en berättarvandring.

– Det var jätteintressant och jag gillade historien om Skiöld-Karin, säger Pia och fortsätter.

– Hon var liten och bestämd och redan på den tiden sa hon ifrån. Hon hade nog mycket pondus.

Följde sina drömmar

Andra historier som berättades var om skomakarna Karl Jakob och Elof Lind. Karl Jakob vandrade runt och bodde hos olika familjer för att laga skor. Själv gick han helst barfota. Åsa berättade också om uppfinnaren Erik Anton Lind.

– Erik Antons söner ville omyndigförklara honom men hans döttrar sa nej. Erik Anton följde sina drömmar. Han studerade alkemi i Tyskland och byggde sig en verkstad där han gjorde sina experiment.

Berättelserna fortsätter

Mikael och Ewa Jansson bor i Karlskrona men är på semester i sitt sommarhus i Stormark. De tycker att berättarvandring är ett bra sätt att lära sig mera om bygden

– Det är intressant att höra hur människorna levde och hur de försörjde sig. De tog hand om varandra och hjälpte till om det behövdes.

Berättarvandringen avslutas i trädgården där Erik Anton Lind byggde sitt drömhus. Under en stor lind slår sig deltagarna ner på sina filtar och historierna fortsätter att berättas.

”Det är intressant att höra hur människorna levde och hur de försörjde sig”.

Ewa Jansson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Kvist

Ämnen du kan följa