Det var i våras som Micaela Löwenhöök (M) i en motion föreslog införande av frivilliga, slumpvisa drogtester för gymnasieelever.
Efter flera turer där formen diskuterats och kompletterats har beslutet om drogtester klubbats igenom i kommunfullmäktige. Vänsterpartiet reserverade sig och har överklagat till Förvaltningsrätten. Det är Johan Lindgren, Umeå, juriststudent som formulerat överklagan.
– Jag menar att det frivilliga inte uppnås, säger han.
Enligt honom menar JO, Skolinspektionen och vissa juridiska experter att liknande drogtester bör undvikas eftersom det enligt grundlagen handlar om tvång. Han säger också att Skolinspektionen avrått generellt kring liknande tester på skolor.
Beslutet i Skellefteå kommun handlar om frivillighet, men vårdnadshavare till de elever som erbjudits, men tackat nej, till att testa sig får ett brev hem där det framgår att den eleven erbjudits drogtest. Och det är här som Skellefteå kommun bryter mot grundlagen, enligt Johan Lindgren.
– Jag menar att det frivilliga inte uppnås då, säger han.
Inhibition
I överklagan har Vänsterpartiet begärt inhibition, vilket innebär att drogtesterna inte bör införas innan Förvaltningsrätten prövat frågan.
– Det finns redan möjlighet att göra drogtester på elever om det finns en misstanke om missbruk och vi kan aldrig på kommunal nivå offra det skydd vi har fått i regeringsformen kring påtvingat kroppsligt ingrepp, vilket det här handlar om, säger Johan Lindgren.
– Är det så att man blir hotad med att föräldrarna kontaktas så har man ju upphävt frivilligheten, tillägger Agneta Hansson (V).
Micaela löwenhöök (M) som står bakom motionen säger:
– Det är olyckligt att Vänsterpartiet, tillsammans med Johan Lindgren, väljer att tolka ett brev hem till föräldrar som en kränkning av den personliga integriteten. Det handlar om minderåriga elever och där bör målsmän informeras om vad som händer.
För ökad trygghet: Inför slumpvisa drogtester på gymnasietFrågan om slumpvisa drogtester på gymnasiet går vidare