Svamp finns trots den torra sommaren

Det torra vädret har gjort att det har sett mörkt ut för årets svampsäsong. Men efter dagens svampletande så ser det ljusare ut. ”Det är inte lika bra med svamp som i fjol, då vi bar så mycket som vi orkade, och tennsoldaterna (trattkantarellerna) stod på givakt. Men nu känner jag att det finns hopp”, säger Karin Åkerström, svampkonsulent.

Här visar Karin Åkerström och Eleonora Elkebratt en stor Karljohan svamp.

Här visar Karin Åkerström och Eleonora Elkebratt en stor Karljohan svamp.

Foto: Norran

Drängsmark2018-08-29 08:00
undefined
Karin Åkerström är ganska nöjd med dagens skörd efter ha hittat rödgul trumpetsvamp vid kanten av en myr. Tidigare i augusti har skörden med svamp varit ganska dålig. ”Svamparna har varit få och ganska torra”, säger Karin.

Norran möter upp svampkonsulenten Karin Åkerström och hennes svampkompis Eleonora Elkebratt utanför gamla Konsum i Drängsmark. De har varit ute och letat svamp i flera dagar med ett magert resultat.

– Vissa dagar har inte vi kommit hem för än sent på kvällen, med nästan tomma korgar och så började det blåsa, så det blev inte bättre, berättar Karin och visar upp en korg med tre små kantareller som blev gårdagens skörd.

Första stoppet är på en sandhed någonstans i Drängsmarksskogarna. Först ska de söka av en av sandhedarna. Eleonora springer snabbt i väg och Karin som har både ont i rygg och höft går sakta med sina kryckor till hjälp.

undefined
Smörsopp fanns efter den gamla skogsvägen och det är ett bra tecken.
undefined
Här visar Karin Åkerström och Eleonora Elkebratt en stor Karljohan svamp.
undefined
Karin och Eleonora är rätt nöjda efter dagens skörd med svamp.

– Det är som extra ben att ha kryckor så jag går inte så fort och då kanske man ser mer, säger Karin och går vidare upp över sandheden.

Eleonora hittar de första svamparna, bland annat tallsopp och pepparriska. Karin hittar några sammetsfotade fjällskivlingar, en svamp som man använder i samband med när man färgar med svamp, och en Goliatmusseron. Ganska snabbt har de sökt av nästan hela heden. Plötsligt ropar Karin: "Kalle Johan" och lyfter upp en Karljohan svamp och ler med hela ansiktet.

Sedan bär det i väg längre in i skogen, där det är lite fuktigare, för att leta rödgul trumpetsvamp. Där den trivs som bäst. Vi börjar först med att hitta smörsopp och fårticka efter den gamla skogsvägen.

Vi skulle behöva lite nytillskott med diplomerade plockare

–Det är ett bra tecken, säger Karin och ler.

Karin tar fram sin gps där hon har märkt ut sina svampställen och det dröjer inte länge förrän vi hittar den rödgula trumpetsvampen i ganska stora mängder.

Karin har varit svampkonsulent sedan 2001 och sedan dess aktiv inom Svamp i norr. Föreningen Svamp i norr köper in och säljer, plockar själva, förädlar svamp och leder även svampvandringar. De har också utbildningar för att bli diplomerad plockare, så man får ett plockarkort som garanterar dina kunskaper.

– Men vi är så många äldre som är med så vi skulle behöva lite nytillskott med diplomerade plockare, säger Karin som är nöjd med dagens skörd av svamp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om