Torpet blev norska familjens svenska paradis

Sedan sju år tillbaka har Frantz Andersen, Mailen Mikalsen och barnen Maya och Magnus, ägnat semestrar och skollov till att renovera ett gammalt torp i Drängsmark. ”Vi trivs kjempebra”, säger Mailen glatt och får medhåll av övriga familjen.

Magnus, Frantz, Mailen och Maya sitter i bersån på gården i Drängsmark där de har sitt sommarparadis.

Magnus, Frantz, Mailen och Maya sitter i bersån på gården i Drängsmark där de har sitt sommarparadis.

Foto: Carina Kvist

Drängsmark2022-05-21 15:00

Det är en mulen dag i början på sommaren och utanför huset i Drängsmark jobbas det för fullt. Frantz målar baksidan av huset och Mailen röjer upp på tomten. Där ska de plantera små träd som ska bli en allé. Att det är grått och trist på himlen då familjen har semester, gör absolut ingenting.

— Vi är van vid regn och det blåser ofta hemma där vi bor vid kusten i Nordnorge. Då vi kommer hit så har vi oftast fullt upp. Vi har fortfarande kvar att göra på huset trots att vi renoverat varje gång vi varit här, säger Frantz och stryker på fasaden med färg.

undefined
En hel del renoveringar har gjorts på huset sedan familjen köpte det.

Frantz och Mailen tar en kopp kaffe på altanen och berättar hur det gick till då de köpte sitt torp och varför det just blev Drängsmark.

— I många år har vi valt att lägga vår semester i Sverige då både priserna är lägre och vädret är mera solsäkert. Sedan barnen föddes så har vi ofta åkt på semester i norra Sverige och efter att vi upptäckte Byske havsbad, så har det blivit många turer dit, säger Mailen och Frantz fortsätter att berätta:

— Vi började se oss omkring om ett sommartorp i närheten av Byske. Vi fick då veta att det fanns ett hus i Drängsmark som stod tomt. Då vi kom hit kändes det så rätt att vi slog till direkt. På den vägen är det.

undefined
Torpet innan renovering. I nocken finns en inristning att byggnadsåret var 1900.

Sedan dess har stora renoveringar gjorts på torpet som har en inristning i nocken som visar att byggåret var 1900.

— Vi har renoverat från grunden. Bland annat så har vi isolerat och lagt nya golv, satt in nytt kök, målat och tapetserat. Vi blåste i stort sett ut allt, säger Frantz och förklarar vidare att de försökt bygga så praktiskt som möjligt, utan att det skulle bli för dyrt. 

Mailen berättar att de vill ha det modernt men att de ändå försökt bevara en del av det gamla som fanns kvar i huset.

— I väggen i Mayas rum fanns en gammal Norra Västerbotten från 1945. Den har vi ramat in och nu sitter den på timmerväggen i hallen. Där har vi sparat en dubbeldörr från tidigt 1900-tal. Vi har också hittat en hatt och lite annat smått och gott som vi tycker är värt att bevara.

undefined
Magnus, Frantz, Mailen och Maya sitter i bersån på gården i Drängsmark där de har sitt sommarparadis.

Familjen berättar att det var jobbigt under perioden som pandemin härjade och då gränsen till Sverige stängdes.

— Vi hade planerat semestern och längtat efter att åka till Drängsmark. Plötsligt stängdes gränsen och allt kändes så ovisst. Vi hade ingen lust att sitta i karantän och testa oss. Vi är glada att kunna åka till vårt grannland igen.

De fortsätter att berätta om hur de trivs i Sverige och främst Drängsmark, där familjen lärt känna många bybor och fått flera nya vänner.

— Det är en trevlig liten by med många barnfamiljer. Det är så roligt då folk kommer fram och pratar och ibland berättas historier om huset och om de som bott där förr. Dessutom är det nära både till stan och till havsbadet i Byske, säger Mailen och fortsätter:

— Vi har blivit väl mottagna i byn och vi känner oss så välkomna varje gång vi kommer.

undefined
Frantz och Mailen har många planer på hur tomten ska se ut och varje sommar planteras något nytt.

Nu ser familjen fram emot semestern och att ta en tur över gränsen till sitt efterlängtade fritidshus igen. 

— Det som nu återstår är att fixa till i trädgården och göra en balkong från sovrummet, säger Frantz och Mailen tillägger:

— Där ska jag sitta och ta en kaffe i kvällssolen. Jag hoppas att vi kan ta det lite lugnt i sommar och ladda batterierna. Drängsmark är för oss som balsam för själen.

Ägande av fritidshus

År 2021 ägdes 38 152 fritidshus i Sverige av utländska ägare.

Av det utländska ägandet står norrmännen för den största andelen, 33 procent. Därefter följer tyskar med 28 procent och danskar, 26 procent.

I Västerbotten ägs 780 fritidshus av norrmän, 221 av tyskar och 37 av danskar.

Källa: Statistikmyndigheten SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!