Hund omhändertagen efter attacken mot fåren

Ingen av de två jakthundar som attackerade och skadade får i Drängsmark för en månad sedan finns längre kvar hos ägaren. Ägaren kommer att höras av polisen gällande eventuellt brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter.

Länsstyrelsen har omhändertagit den ena hunden som attackerade fåren i Drängsmark för en månad sedan. Den andra hunden är såld. Ägaren riskerar böter.

Länsstyrelsen har omhändertagit den ena hunden som attackerade fåren i Drängsmark för en månad sedan. Den andra hunden är såld. Ägaren riskerar böter.

Foto: Arkivbild Norran/Länsstyrelsen

Drängsmark2021-12-18 08:00

– Ägaren är inte hörd eller delgiven någon brottsmisstanke ännu, men det kommer att göras. Vi kommer även att hämta in eventuella ersättningsyrkanden från fårägaren. Ägaren riskerar böter om åklagaren väljer att väcka åtal, säger Åke Bergqvist, förundersökningsledare vid Skelleftepolisen.

undefined
Åke Bergqvist, förundersökningsledare.

Det var på måndagen den 15 november som två förrymda hundar tog sig in i en fårhage i Drängsmark och skadade fyra får så illa att de fick avlivas av polisen, något som Norran tidigare berättat.

Länsstyrelsen i Västerbotten kopplades in och omhändertog den ena hunden strax efter händelsen.

– Det gick lugnt till väga. Den andra hunden såldes till en annan ägare innan vi blev inkopplade, säger Fredrik Nilsson, djurskyddssamordnare på länsstyrelsen i Västerbotten.

Vad kommer att hända med den omhändertagna hunden?

– Den är uppstallad hos oss på länsstyrelsen tills vidare och kommer mest troligt att omplaceras. 

Kan det bli så att hunden avlivas?

– Nej, det är inte ett alternativ i dagsläget.

Vad avgör vilket beslut ni tar?

– Det är en samlad bedömning som görs utifrån de resultat som veterinärundersökningen och det mentala testet visar. Undersökningen är gjord men vi har inte kommit till beslut ännu, säger Fredrik Nilsson.

undefined
Länsstyrelsen i Västerbotten har omhändertagit den ena hunden som attackerade får i Drängsmark för en månad sedan.

Länsstyrelsen kan ju utfärda hundförbud – är det aktuellt i det här fallet?

– Nej, det är det inte. Det är väldigt ovanligt att vi gör det, då är det vanligare att vi ställer krav på koppeltvång och munkorg eller att vi omhändertar hunden, vilket skedde i det här fallet.

Hur vanligt är det att ni omhändertar hundar?

– Det är ovanligt skulle jag säga. För närvarande har vi två hundar i förvar, säger Fredrik Nilsson.

FAKTA

* En skada som orsakas av en hund skall ersättas av dess ägare, även om han eller hon inte vållat skadan. 

* Om någon brister i tillsynen över eller skötseln av en hund, får länsstyrelsen meddela de förelägganden och förbud som behövs för att förebygga skada eller avsevärd olägenhet. Om inte andra, mindre ingripande åtgärder anses tillräckliga, kan hunden omhändertas.

* Om det är nödvändigt att omedelbart omhänderta en hund får Polismyndigheten besluta om detta.

* Länsstyrelsen får meddela förbud att ha hand om hund (hundförbud) för den som allvarligt brister eller tidigare har brustit i tillsynen över en hund.

Källa: riksdagen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!