Hembygdsdagarna är den stora årliga hemvändarhelgen i Bastuträsk. Mycket kretsar kring den gamla skolan, där det bland annat bjöds på musik, marknad, auktion, utställning med gamla uniformer och gudstjänst. Som sig bör bjöds det även på palt.
Vidare ordnade föreningen ”Bastuträsk lever” en kubbturnering som lockade många ungdomar och barnfamiljer.
En speciell händelse i år var invigningen av de tre välkomstskyltarna som bastuträskborna själva har ordnat.
Skyltar upp
Det unika med skyltarna är att de har tre olika baksidor. En av skyltarna berättar att Bastuträsk är ”språngbrädan till och från kontinenten”, vilket ju stämmer då det nu är på gång med nattåg till kontinenten.
Årets upplaga bjöd även på en premiär. Det var söndagens drakfestival, som lockade över 150 personer.
– Det var helt fantastiskt. Det var lite problem från början då det inte var några vindar men sedan blev det jättebra väder, säger initiativtagaren Ali Dawran Nabi Zada.
Tradition
Han kommer ursprungligen från Afghanistan, där drakflygning har en stark tradition. Där ordnas också drakfestivaler som lockar mycket folk.
Det var lite problem från början då det inte var några vindar men sedan blev det jättebra väder.
Ali berättar att idén väcktes när han på Youtube såg en film från en drakfestival i Stockholmsområdet. Sedan pratade han med eldsjälarna Gunnar och Maj-Britt Westermark och Lars Israelsson om att ordna något liknande i Bastuträsk och då blev det bestämt att festivalen skulle genomföras i samband med hembygdsdagarna.
Under dagen visade Ali hur man bygger drakar och han var även med i juryn som utsåg den bästa draken och den bästa kämpen. Men vilka som vann var egentligen inte viktigast.
Gemenskap
– Det viktigaste är att folk får träffas och lära känna varandra, utländska och svenska, barn och vuxna. De som nyss har kommit till Sverige måste vara ute i samhället och träffa folk, säger Ali.
Han berättar att det redan är klart det blir en ny drakfestival i Bastuträsk nästa år:
– Absolut. Det har vi bestämt.