Ung Doroteabo dog i arbetsplatsolycka

En ung man från Dorotea dog i en arbetsplatsolycka med en grävmaskin i förra veckan. Han gick genom isen under ett arbetspass på en myr utanför Örnsköldsvik. I helgen höll kyrkan i Dorotea öppet för allmänheten efter den tragiska olyckan, skriver VK.

Kyrkan i Dorotea öppnade för dem som ville komma i lördags. Arkivbild.

Kyrkan i Dorotea öppnade för dem som ville komma i lördags. Arkivbild.

Foto: David Sandström

Dorotea2023-12-19 08:00

Olyckan inträffade på fredagsförmiddagen på en myr utanför byn Solberg nordväst om Örnsköldsvik. Då gick en grävmaskin och dess förare genom isen i ett tjärn, skriver VK.

Runt klockan elva fredag förmiddag inleddes räddningsinsatsen, där bland annat dykare deltog för att söka i vattnet. Dagen efter, vid 13.30-tiden på lördagen, hittades föraren död.

Grävmaskinisten är en man i 25-årsåldern från Dorotea. Efter den tragiska olyckan samlades i lördags ett 30-tal personer i ortens kyrka.

– Vi hade öppet för den som ville komma för en stunds stillhet, eftertanke och tända ett ljus, säger Peter Westerberg, präst i Dorotea församling.

Kyrkan höll öppet från lördag förmiddag fram till klockan 22 på kvällen.

– Vi ville fånga upp själva budet, när det nådde folk varefter. Allt eftersom människor fick klart för sig vad som hade hänt hade de möjlighet att komma till kyrkan, säger Peter Westerberg.

Han beskriver stämningen i kyrkan som lågmäld, närmast ordlös.

– Det är bottenlöst i hur det har drabbat människor på olika sätt. Det här drabbar hela bygden. Även om man inte har en nära relation så kan man ha kopplingar till personen i olika utsträckning. Samtidigt visar det också en stor omtanke mellan människor i en svår situation, säger Peter Westerberg.

Händelsen utreds som en arbetsplatsolycka och utredningen leds av åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!