Det är hos Norran den lokala debatten förs - och det tänker vi inte ändra på

18 december 2017 10:59

Norran är en av de tidningar som fortfarande upprätthåller en möjlighet för läsarna att kommentera artiklar på webben. 
På många andra tidningssajter har denna möjlighet sedan länge tagits bort. Istället har debatten flyttat ut från mediesajterna och till Facebook.

Men vi tycker att är det någonstans den lokala debatten och diskussionen ska föras så är det i den lokala tidningen. Så har det varit i drygt hundra år och det tänker vi inte ändra på.

Dock kommer det att ske några förändringar när det gäller kommentarerna på norran.se.

I dag inleder Norran ett samarbete med den externa tjänsten Ifrågasätt. Det är en ny kommentarsfunktion som uppmuntrar till transparent debatt i god ton. Precis så som debatten var tänkt att bli när vi öppnade upp för kommentarer en gång i tiden.

Med Ifrågasätt förhindras nämligen så kallade nättroll att ta sig in i kommentarstrådarna, eftersom registreringen omöjliggör fejkade användare.

Det är viktigt för oss, eftersom vi vill att våra kommentarsfält ska vara en trygg miljö där alla ska känna sig välkomna att kommentera.

Allt du behöver göra för att komma igång med kommenterandet är att surfa in på norran.se och registrera ett konto hos Ifrågasätt. Där får du uppge ditt personnummer och folkbokföringsadress. De uppgifterna kommer inte att användas på något annat sätt än för att helt enkelt säkerställa att du är den du utger dig för att vara.

När du väl har fixat ett konto kan du sedan kommentera på andra sajter som också använder sig av Ifrågasätt, i nuläget Dagens Nyheter, Nya Wermlandstidningen och Barometern. Precis som i dag krävs det också att du är prenumerant eller PLUS-kund för att kunna kommentera.

Med Ifrågasätt kommenterar du som standard med ditt riktiga namn, men det finns en möjlighet att också kommentera under alias. Dock går det inte att både använda alias och sitt riktiga namn i samma kommentarstråd.

Den nya tjänsten varnar också användare som använder ett olämpligt språkbruk eller som på andra sätt skriver en kommentar som bryter mot våra kommentarsregler. Detta för att man ska bli uppmärksammad på att hålla en god ton och ett trevligt samtalsklimat.

Ifrågasätt modererar våra kommentarer i efterhand, vilket innebär att kommentarer som bryter mot våra regler kan komma att tas bort.

Allt detta görs alltså för att höja kvalitén i våra kommentarsfält och skapa en trevlig ton där fler vill delta. Kommentarerna tillför nämligen ett extra värde till våra artiklar. Om kloka röster avstår att kommentera hos oss på grund av nivån i kommentarsfälten är det en förlust för det konstruktiva och demokratiska samtalet.

 

Vi vill att våra kommentarsfält ska vara en trygg miljö där alla ska känna sig välkomna att kommentera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa