"Det är för veklingarna"

Tänk dig själv att sätta dig på en moped i flera timmar, köra utan stress och utan krav – endast för gemenskapen. I stället för att köra så snabbt som möjligt, bli testad i att köra så sakta som möjligt. Och dessutom göra detta tillsammans med 65 andra som delar ditt intresse och entusiasm.

27 september 2014 16:58

Det ni just har läst är beskrivningen till Kåsan 2014. En mopedtävling som Flarken Pluggdraggers arrangerade i helgen. Tävlingen går ut på att framföra sin moped runt en bana på drygt fem mil och under den här banan dessutom genomföra såväl tipsrunda som lekar.

– Det är ett riktigt kul event. Det är socialt och man får se delar av de andra byarna och ha kul med trevliga människor, säger Per-Olov Aronsson som var med för tredje gången i följd.

Innan starten gick på Lufta Camping i Ånäset så fick förarna testa motsvarigheten till mopedrally. De skulle nämligen köra en sträcka på drygt 10 meter, tre och tre, och göra det så sakta som möjligt. I det momentet fanns det en deltagare som var oslagbar, Daniel Axelsson på sin trehjuliga Nordsjö Partner från slutet av 70-talet.

– Där var jag svårslagen. Man skulle kunna säga att det var min övning, menar Axelsson.

Tävlingen har flyttats runt en del, men i år - liksom förra året - gick tävlingen av stapeln i Ånäset. Flarken Pluggdraggers arrangerade eventet som sträcker sig från tidig morgon och ända in på nattens sena timmar.

– Det är en stor del i det hela. Vi kör på dagen, men sen samlas vi och har en prisutdelning med middag och en del andra trevligheter på kvällen, säger Jan Engman.

Engman körde i grupp tillsammans med Per-Olov Aronsson och Svante Persson, men de valde att ta det säkrare alternativet.

– Man kan säga rakt ut att det är för veklingarna, säger Engman.

Den enklare banan kallas nämligen för Kycklingbanan och är betydligt mindre lortig och enkel än den svåra banan.

– Det är för dyrt att reparera om man kör den hårda, säger Per-Olov Aronsson och berättar om en händelse från förra årets tävling.

Han och kompisen Nils Jakobsson körde ordentligt fel och hamnade långt ute i skogen med mopeder som dessutom knappt startade.

– Vi visste i alla fall att vi var i rätt län. Men då var mopeden billig och vi hade nog hellre legat hemma i soffan just då.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa