De gamla på äldreboendet fick uppbränt fläsk till middag

Det har varit ojämnt med kvaliteten från Landstingets kök. Men att klaga har inte hjälpt, och just före nyår kom det uppbränt fläsk till Annagårdens äldreboende.

31 december 2015 08:00

Vårdbiträdet Maria Björklund och hennes kollega Daniel Falk har arbetat under fem års tid. Båda uppger att maten till de gamla ofta varit under all kritik, men i går kom kolbitarna som fick personalen rejält att reagera.

– Det är inte första gången det händer, och det är inte så här det ska fungera, det här är kunder som betalar för sig. Och hur tänker man då man skickar iväg mat som är uppbränd? funderar Daniel.

Läs mer: Ledare: Bengtsson om äldreboendets mat: ”Så här ska det stekta fläsket se ut”

Maria berättar att mängden som skickas är ojämn:

– Det förekommer dagar då det skickas för lite mat, och ibland är det för mycket mat, så att massor måste slängas, det är som om man inte planerar alls, säger hon.

Läs mer: Måltidschef: ”Överlag har det inte varit stora problem”

Men värst är det när maten som kommer är så dåligt kokt så att vårdtagarna inte klarar av att tugga den.

Daniel berättar:

– Den är ojämn. Den kan vara väldigt bra, men det finns tillfällen då den varit vidrig. En Janssons frestelse som var vattnig, korv som stekts en dag innan, och sedan värmt upp och blivit alldeles skrynklig. Hade jag fått sådan mat på restaurang hade jag returnerat den genast.

– De gamla klagar nästan varje dag på maten. Jag skulle säga att det händer minst fyra gånger i veckan som vi upplever missnöje, säger Maria.

Och uppgivet säger hon att ingen lyssnar:

– Vi kan ju inte hjälpa dem, vi har klagat till köket som levererar maten, men det blir ingen skillnad. Till sist ger man liksom upp.

Man har haft direktkontakt med köket:

– När vi fått för lite mat har vi ringt till dem, då korrigeras det långt efteråt. Det konstiga är att de inte ser själva vad man skickar iväg. Att det ska behövas ett påpekande är väl i sig knappast kostnadseffektivt?

Hur mycket betalar de boende för sin mat?

Beror lite grann på vad de tjänar, men runt femtilappen ungefär, gissningsvis.

 

Jag skulle säga att det händer minst fyra gånger i veckan som vi upplever missnöje.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Britta Stenberg