Därför flyttar Alltele tillbaka

Alltele kommer tillbaka till Sverige. Kontoren i Madeira och Luxemburg läggs ner, och arbetsuppgifterna återvänder delvis till i Skellefteå.

14 februari 2015 10:45

Det har gått 1,5 år sedan 13 jobb försvann från Skellefteå när kundtjänst för privatpersoner etablerades i Madeira. Fyra anställda flyttade med och jobbade en tid i Madeira. Tre av dem har redan återvänt till arbetsplatsen i Skellefteå, medan den fjärde valde en tjänst i Stockholm.

Nu är alltså hela kontoret i Madeira på väg att läggas ner. Det hade som mest cirka 40 anställda. Efter nyår styrdes kundsamtalen över till Sverige, och stängningen görs under 2015.

– Just nu finns cirka 20 personal kvar på det kontoret, det beror på uppsägningstiderna. Vi tror inte att någon mer vill följa med till Sverige, säger vd Paul Moonga.

Orsak till flytt

När jobben flyttade utomlands hade Alltele och företaget Universal Telecom gått ihop. De hade redan ett kundcenter i Madeira, och en samordning ansågs smart.

Vid nyår ändrades dock momsreglerna, vilket innebär att Alltele inte längre kan dra nytta av lägre moms.

Det är nu momsen i kundens hemland man ska betala, och alla kunder till Alltele är svenska.

Därmed försvann vitsen att vara utomlands, och istället lockar nu en rationalisering och samordning inom Sveriges gränser.

Började i Byske

I Madeira sköttes främst kundtjänst för privatpersoner, det arbetet utfördes tidigare i Skellefteå, och från början i Byske.

- De uppgifterna kommer att delas av Skellefteå och Malmö, säger Paul Moonga.

Han kan inte säga hur många nya jobb som skapas på de två ställena. Alltele har successivt infört mer teknikstöd, och det är oklart hur många personer som behövs.

I nytt kontor

Klart är i alla fall att Skellefteå har möjlighet att växa. De flyttade vid nyår till nya lokaler på Nordlandergatan, där just nu 30 personer arbetar - men ytterligare 25 ryms.

– Vi var tidigare på Storgatan och var trångbodda, säger platschefen Johan Bellgran. Så det här blev ett lyft.

Just för tillfället söks en ny anställd. I övrigt vill han inte sia om det blir nyanställningar.

Maria Almqvist, fackligt ombud för Unionen är glad över att uppdragen flyttar tillbaka till Sverige.

– Vi var ju emot flytten redan från början, säger hon.

 

Trevligt att uppgifterna återkommer till Sverige.

Alltele

Startades i Stockholm. Tack vare ett samarbete om telefoni med Skellefteå Kraft kom ett center för kundtjänst att starta i Byske. Huvudkontor för hela bolaget startade i posthuset i Skellefteå.

Bolaget växte snabbt genom uppköp av andra telefonbolag.

Nu finns 128 anställda, ganska jämt fördelade på de fyra kontoren i Skellefteå, Umeå, Stockholm och Malmö.

Huvudkontoret finns numera i Stockholm.

Bolaget är börsnoterat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa