Dans, glädje och energikickar

I helgen höll Skellefteå dansklubb vårens stora fox-kurs i och med konceptet Smooth Fox med gästinstruktörerna Tobias Wallin och Helena Fransson. ”Det är en rolig utmaning och kul med nya influenser i foxen”, säger Carina Westman, en av deltagarna på danskursen.

21 januari 2018 16:12

I mitten på dansgolvet på Rotan i Skelleftehamn står Tobias Wallin och Helena Fransson, båda kända från TV-programmet Let's dance, och ger instruktioner samtidigt som de visar olika steg och rörelser.

– Det finns många olika stilar inom foxen. Smooth Fox är ett begrepp för en dans som påminner om den klassiska socialdansen Foxtrot. Vi jobbar med musiken, känslan och rytmer på en socialdans nivå. De tekniker vi lär ut passar i dansstilar med kroppskontakt, förklarar Tobias Wallin.

Musiken ljuder från högtalarna och Linda Andersson, Skellefteå dansklubb, har just dansat med Stefan Nordin från Umeå.

– Jag tycker att dagens kurs ger en annan synvinkel och en chans att utmana och utveckla sin dansstil. Det är trevligt, säger Linda som får medhåll av Stefan.

Socialdans

Att dansen är en trevlig form av motion vittnar även dansparet Björn Eriksson och Carina Westman om.

– Att dansa är socialt, folk är glada och det är en positiv stämning. Dansen ger en så otrolig glädje och energikick, säger Carina glatt.

Björn som har åkt från Piteå för att delta på kursen berättar att han och hans fru Anna Eriksson ofta åker långväga för att dansa.

– Vi åker runt om i hela Sverige. Anna har dansat sedan hon var 16 år och jag började dansa för tio år sedan. Dansen har gett många nya vänner. Jag kan tycka att det är lite synd att jag inte började dansa tidigare i livet men det är aldrig för sent. Även vår äldsta dotter Emma har just börjat dansa. Det är jättekul, säger Björn glatt.

Stort dansintresse

Till dagens kurs har 120 dansglada deltagare kommit från Umeå i söder till Boden i norr. För kursledarna Tobias och Helena har det blivit en lite längre resa då de tagit sig från Stockholm upp till Skellefteå. De berättar att dansen för många kan vara en livsstil och ett sätt att umgås.

– Det verkar vara ett stort intresse för dans och den traditionella dansen har bevarats här i norr. Det värmer i hjärtat. Vår vision är att lära folk att dansa och göra det på bästa möjliga sätt. Vi vill sprida glädje och vi tycker att det ska vara kul, säger Helena glatt.

 

Vi vill sprida glädje och vi tycker att det ska vara kul.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Kvist

Ämnen du kan följa