Trots att det var nästan 100 år sedan den gamla skolan i Daglösten var i bruk har tiden till synes stått still. Vackert nötta trägolv, ursprungliga tapeter och skolbänkar från början av 30-talet vittnar om en by som arbetat hårt för att bevara det gamla. En perfekt plats att lära barnen hur det var att gå i skolan förr i tiden, tycker lärare Ann-Britt Rosendahl på Bureskolan.
– Det är en sak att bara prata om det med barnen, men att få uppleva det också känns fantastiskt. Det är jättekul att byn har valt att bevara det här, säger hon.
En ovanligt fin sensommardag ramar vackert in den gamla skolan i Daglösten där barnen ska få uppleva en gammaldags skoldag.
– Vi startar dagen med att alla barn samlas för att sjunga morgonsången "Din klara sol går åter opp" som var väldigt vanligt på den tiden, säger hon.
En del av barnen får sig sedan en rundtur i hur det såg ut i lärarinnebostaden, medan övriga klasskompisar turas om att bilda ett rakt led för att i ett lugnt och disciplinerat tempo kliva in i lektionssalen där bland annat kluriga mattetal ska lösas.
Analoga lekar
Lektioner med ordning och reda varvas med att barnen lär sig nya lekar. En klar favorit såg knutgubbe ut att bli, leken som var så vanlig förr men som även nu fick sätta fart på skolbenen.
– Det här blir en dag där vi rör på oss mycket. Vi pratar om avstånd och att man gick till skolan förr. Man ska helt enkelt känna hur det var på den tiden, säger hon och fortsätter:
– Idag åkte vi buss från Bureå till Daglösten för att sedan gå cirka en kilometer till skolhuset. På vägen hem stiger vi av vid E4:an och går tillbaka till skolan.
Och när dagen börjar lida mot sitt slut ser både barnen och lärarna ut att vara flera upplevelser rikare.
– Att vara här känns som historiens vingslag, säger hon och ler.