Cryptosporidium gör comeback - på kosläpp

Det är kosläpp på många håll just nu. I Skaraborgs län har ett 40-tal personer drabbats efter Cryptosporidium-utbrott. Anledningen tros vara klappning av kalvar.

22 maj 2015 20:43

Ett 40-tal personer har insjuknat efter att ha infekterats av parasiten Cryptosporidium, rapporterar Skövde Nyheter.

Det är i samband med kosläpp, ett i Hjo och ett i Skövde, som två utbrott skett under maj månad. Sannolikt har fler personer insjuknat då mörkertalet är stort.

Smittskyddsläkare i området varnar nu föräldrar för att låta små barn klappa kalvar vid kosläpp och direkt efteråt äta mat eller fika, skriver Skövde Nyheter. Då riskerar de att få magsjuka med magsmärtor och diarré.

Man vill också undvika att parasiten får spridning och att Skaraborg-området hamnar i en situation likt Skellefteå eller Östersund för ett antal år sedan.

Dock uppmanar smittskyddsläkare inte folk att sluta besöka kosläpp, som på senare år fått ett rejält uppsving runt hela landet.

- Det är viktigt att kunna tvätta händerna direkt efteråt. Tvål och vatten är det bästa. I annat fall kanske det är bäst att hålla sig på klappavstånd från framför allt kalvar, säger läkaren Peter Nolskog till Skövde Nyheter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa