Chilenska adoptivbarn i Skellefteå

När Maria Långströms biologiska mamma kom för att hämta sina barn var de borta, utan att hon visste varför. Tobias Öhrn vet inte ens vad hans biologiska mamma heter. Båda adopterades från Chile till Sverige under Pinochet-regimen.

1 april 2018 08:00

I slutet av januari kom SVT:s granskning om chilenska adoptivbarn i Sverige, som gjordes i samarbete med journalister i Chile. Granskningen visade att många av barnen som adopterades under 70- och 80-talet kan ha tagits från sina mammor utan deras medgivande.

Enligt Marta Garcia, tidigare chef inom den chilenska barnavårdsmyndigheten SENAME, var det mer vanligt i fattiga, marginaliserade områden.

– Min mamma lämnade ifrån sig mig och mina två systrar till ett barnhem. Hon var gravid och min pappa hade just dött, så hon hade det ganska tufft. När hon skulle hämta hem oss igen var vi borta, säger Maria Långström som bor i Jörn.

Genom Adoptionscentrum, Sveriges största förmedlare av internationella adoptioner, hamnade hon i Sverige. Hennes biologiska mamma har berättat att hon aldrig medgivit någon adoption, skrivit under några papper eller fått betalt. Barnhemmet skulle endast bli en tillfällig lösning.

– Hon kunde varken läsa eller skriva. Som tiden var i Chile då var hon helt maktlös.

Den 4 oktober kom Maria i kontakt med sin mamma för första gången på 35 år.

– Bara att få höra hennes röst var overkligt på något sätt. Jag tror att hon blev ganska chockad för hon var väldigt tyst till en början. Jag ville inte heller gå på för hårt. Jag sade att jag har tänkt på henne i många år och att hon skulle veta att jag hade det bra.

Ingen av dem vet var Marias två systrar befinner sig.

Förnekar inblandning

Tobias Öhrn som bor i Skelleftehamn har inte lyckats hitta sin biologiska mamma.

– Jag vet inte ens vad hon heter eller var hon finns. Jag blir såklart glad när andra hittar sina familjer, men själv sitter man där man sitter.

I SVT:s granskning berättar Marta Garcia att chilenska socialarbetare, med kopplingar till Adoptionscentrum, sökte upp barn som ansågs vara mer ”lämpliga”.

Tobias och Maria har jämfört sina historier med andra barn som adopterades från Chile under 70- och 80-talet och funnit många likheter.

– De har använt sig av en mall. Föräldrarna har angivits vara socialt handikappade, alkoholister, döda eller någonting annat. Sedan har de bara ändrat lite för att det ska passa in i barnets historia, säger Tobias.

Att Adoptionscentrum skulle ha varit delaktiga i oetiska eller olagliga adoptioner har förnekats av förbundsordförande Margret Josefsson. Enligt henne ska även chilenska myndigheter ha granskat deras verksamhet under perioden och kommit fram till att allting skötts på ett korrekt sätt.

Blåser slängkyssar

Innan Maria flyttade till Jörn 2016 bodde hon i Lycksele.

– Vi har väl haft det som de flesta andra familjer, det har varit tryggt och stillsamt. Det har alltid funnits mat på bordet. Jag var så gammal när jag kom och vi levde så fattigt förut, så jag brukar ofta tänka på det.

Tobias har spenderat mycket av barndomen på resande fot. Familjen har bland annat bott i Liberia och på olika håll i Sverige. Tobias och fästmön Helena flyttade till Skelleftehamn från Umeå för att komma närmare hennes föräldrar i Burträsk.

– Jag har fått uppleva mycket som barn, det har varit väldigt roligt, säger Tobias.

Sedan den första kontakten i oktober har Marias relation till sin biologiska mamma blomstrat.

– Det är mycket prat och skratt, säger hon och visar hur de brukar blåsa slängkyssar till varandra över telefonen.

Nu planer hon en resa till Chile för att hälsa på.

– När vi pratade första gången fick vi hjälp av en polis. Polisen frågade om mamma ville ha fortsatt kontakt med mig, det var några skälvande sekunder. Då sade mamma ”nu väntar jag på att min dotter ska komma hit”.

Under tiden kommer Tobias sökande att fortsätta. Andra som har adopterats från Chile under oklara förhållanden kan hitta stöd och information här .

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa