Centrumbron blir verklighet

11 641 personer blir nöjda. För nu blir Centrumbron verklighet i Skellefteå. "För oss känns det som en seger" säger kommunalrådet Lorents Burman.

1 april 2015 08:00

Som alla kommer ihåg så hölls en broomröstning i Skellefteå den 26 maj 2014. Och ingen kan väl ha glömt resultatet. Nej-sidan segrade och för Ja-sidan blev det, minst, en sömnlös natt.

På valnatten erkände man sig besegrade och lovade att ta nya tag. Nu har man kommit fram till en lösning som dessutom inte kommer att kosta en krona för skattebetalarna.

– Vi har bestämt att byta namn på Parkbron. Det nya namnet blir Centrumbron. Vi hade redan tryckt upp skyltar och vi vill inte att de bara ska ligga och samla damm. Sedan har vi bara lovat att inte bygga Centrumbron om folket sa nej. Vi sa inget om att vi kunde byta namn på en bro. Jag hade inte tänkt ge mig förrän vi hade Centrumbron i Skellefteå, säger Burman.

Att Parkbron och inte Viktoriabron byter namn tycker Burman bara är logiskt.

– Parkbron ligger ju mer i "centrum" än Viktoriabron. Dessutom har vi ju bytt namn på Parkbron en gång tidigare, från Nya bron till Parkbron. Vi tror inte att folk blir upprörda om det blir ytterligare ett namnbyte på den bron.

Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök, Moderaterna, har egentligen ingenting att invända.

– Det blir ju inget nybygge, den enda skillnaden är ju att det byts ut en skylt. Vill socialdemokraterna så gärna ha en bro som heter Centrumbron så kan vi bjuda på det. Jag gillar ju själv namnbyten. Jag bytte ju bort Fransson till exempel, säger Löwenhöök.

Namnbytet kommer att ske i sommar, exakt datum är inte bestämt. Men planen är att det kommer att ske under Stadsfesten.

– Jag tror att det skulle fungera bra. Skellefteborna brukar vara som gladast då och kanske inte lägger någon större vikt vid detta. Och skyltarna har legat i mitt skåp på Brinken sedan förra våren. Jag får väl plocka fram dem och skruva upp dem själv.

Löwenhöök är inte rädd för att hjälpa till.

– Jag har alltid sagt att partierna i Skellefteå ska kunna hjälpa varandra. Om Lorents tar fram skruvmejseln så lovar jag att hålla i skylten.

Någon ceremoni blir det alltså inte tal om.

– Nej, brofrågan har redan kostat för mycket. Men det kommer i alla fall bli en Centrumbro, så är det, säger Burman.

Jag hade inte tänkt ge mig förrän vi hade Centrumbron i Skellefteå.

En lurig dag som kräver vaksamhetSprit och minusränta i aprilskämten

Nya Centrumbron

Position: Där Parkbron ligger.

Kostnad: 0 kronor (skyltarna är redan färdiga).

Namnbytet sker: Under Stadsfesten (förmodligen under Drakbåtsrodden då publiken redan finns på plats).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa