Han och Filip Dahlberg säger att de i omgångar varit i kontakt med Skellefteå kommun för att försöka få till en uppfräschning kring älvens södra sida. Det rör området från samhället och nedströms till havsmynningen, men hittills utan resultat.
På Byskeälvens södra sida, mittemellan den bro som leder in till samhället och nedströms till hängbron, strax nedanför samhället, har växtligheten fått fritt spelrum. På en udde mellan broarna ligger drivor med sly och kanalen, på södra sidan av samhället håller, bokstavligt talat, på att växa igen.
– Jag har varit i kontakt med kommunen flera gånger. De har rensat på den norra sidan av älven och den jag talade med senast tyckte att det var en god idé att rensa upp. Han sa att jag skulle påminna till våren, vilket jag gjorde och nu har jag ringt tre gånger, men jag har inte fått någon återkoppling, säger Bert Lind.
De visar området på den södra sidan av älven och kanalen som är igenväxt av sly och sommaren har bara börjat.
Första gången han tog kontakt med kommunen var i slutet av mars och sedan ytterligare två gånger under våren.
– Det är totalt kasst, säger han och Filip Dahlberg nickar instämmande och tillägger:
– Det här är lika viktigt som allting annat i kommunen och det ser också hemskt ut på vissa ställen ner mot Ytterstfors. Där har andra ringt och stött på hos kommunen, som sagt att de ska komma, men än har ingenting hänt.
De säger också att södra badstranden, som sköts av de boende själva, borde vara en angelägenhet för Skellefteå kommun.
– Ut mot ”armarna” behöver det tätas och det skulle vi gärna ta hjälp av kommunen med, säger Filip Dahlberg.
”Armarna” är de pirar som avgränsar den södra badstranden från Byske havsbad. När det gäller södra badstranden säger Filip Dahlberg:
– Det är många som väljer att åka dit för att bada och vi har pratat med kommunen för att försöka få lite hjälp att hålla rent och snyggt men det händer ingenting där heller.
De båda tycker också att det skämmer hela samhället om det inte hålls efter och att det är trist, inte bara för de boende, utan även för de turister som väljer att semestra i Byske.
– Det här är ett jättefint samhälle och vi vill att det ska se fräscht och snyggt ut, säger Filip Dahlberg.
Enhetschef Bo Lindahl: ”Läste kartorna fel”
– Kanalen i Byske ska röjas upp, men jag kan inte säga exakt när. Det säger Bo Lindahl, enhetschef gator och parker, Skellefteå kommun.
Han tillägger att det redan skulle vara gjort och säger att det är olyckligt att det inte skett ännu.
– Jag har läst av kartorna på fel sätt och trodde att just det området är privat mark, men slänterna där är kommunens och det området kommer vi att röja och fräscha upp. Det blir antingen i höst eller nästa vår.
Byskebor har ju stött på flera gånger om det här?
– Som jag sa så trodde jag inte att det var kommunen som ägde just det området, men nu vet jag att det är så. Jag kan också säga att vi fräschat upp hela norra sidan av Byskeälven och jag tycker att det låter som att ingenting har hänt, men det stämmer inte.
Han säger också att man lagt mycket energi och pengar på Byskeområdet och tillägger att det planeras förbättringar i Byske centrum. Det blir bland annat en ny park med nya växter mot busstationen. Sedan ska det göras en upprustning efter Storgatan.
När det gäller det som kallas för ”udden”, det vill säga den landtunga som ligger mitt emellan de båda broarna, vid den södra sidan av Byskeälven och är full med sly, så säger Bo Lindahl att det är registrerat som ”oregistrerad samfällighet”. Det är inte kommunen som är markägare, därför kan de inte gå in och röja där.
De pirar som ligger söder om Byske havsbad intill södra badstranden är mark som hör till gator och parker. Kartan (ovan) anger också att södra badstranden gör det. Men badstränder och underhåll av desamma faller inte under gator och parker. Det hör till kultur- och fritidsförvaltningen.
Michael Kautto är fritidskonsulent vid kultur- och fritidsförvaltningen och säger:
– År 2000 så gjordes en utredning om badplatser i kommunen och såvitt jag vet har södra badstranden i Byske aldrig haft bidrag av kultur- och fritid. Man kan alltid skicka in en skrivelse till fritidsnämnden för prövning av ett ärende.